Ljutenica to jedna z licznych past pochodzących z Bałkanów. Składa się z pieczonych papryk, pomidorów, ostrych papryczek. Gdy są wstępnie przygotowane obiera się je ze skóry, kroi na małe kawałki i smaży na oleju wraz z dodatkami, a więc czerwonym octem winnym, solą i cukrem. Ljutenica pochodzi z Bułgarii i Macedonii, gdzie jest niezwykle popularnym produktem do kupienia w każdym sklepie spożywczym. To świetny dodatek do świeżego chleba i w tej wersji lubię ją najbardziej, ale dla tych, którzy lubią mięso dodam, że świetnie sprawdza się do dań z grilla.

Ljutenica

Składniki:

  • 3kg czerwonej papryki
  • 2kg pomidorów
  • 200g ostrych czerwonych papryczek
  • 250ml oleju
  • 30ml octu winnego
  • łyżka soli
  • łyżka cukru

Ljutenica, przygotowanie:

Umyj i osusz papryki w międzyczasie rozgrzewając piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Gotowe papryki ułóż na blasze i wstaw je do rozgrzanego piekarnika. Piecz je do momentu aż ich skóra zrobi się miejscami czarna. Jeśli zdecydujesz się na taką ilość ljutenicy według podanych przeze mnie proporcji składników piecz warzywa partiami, ponieważ na raz nie zmieszczą się na blasze. Po upieczeniu papryk jeszcze ciepłe umieść je w foliowym worku by zaparowały dzięki czemu łatwiej będzie obrać paprykę.

Gdy zaparują i nieco ostygną obierz je i pokrój ich miąższ na mniejsze części i odstaw na bok. Skórki pomidorów natnij, a następnie sparz je i obierz. Następnie pokrój je w kostkę. Umyj także ostre papryczki, przekrój je by wykroić gniazda nasienne i drobno je posiekaj. Gdy warzywa są gotowe wszystkie składniki pasty umieść w garnku. Wymieszaj je i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 godziny aż pasta zgęstnieje. W międzyczasie mieszaj ją co jakiś czas tak by nic się nie przypaliło. Gotową ljutenicę przełóż do słoików i szczelnie ją zamknij.

Jeśli spodobała Ci się ljutenica sprawdź także inne moje wpisy z przepisami na pasty kanapkowe

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »