Lo mein z kurczakiem i warzywami

Dziś coś dla miłośników orientalnych smaków. Lo mein z kurczakiem i warzywami chociaż wielu ludzi nazwałoby to danie jako chow mein. Jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma potrawami? Główna polega na technice przygotowania. By przygotować lo mein makaron należy wstępnie ugotować, a później wymieszać z dodatkami i sosem w trakcie dosmażania w woku, a chow mein przyrządza się smażąc makaron wcześniej go nie gotując. Oprócz tej najważniejszej różnicy do zrobienia chow mein używa się mniej dodatków i sosu tak by nie odwracać naszej smakowej uwagi od smażonego makaronu. Tym razem zaprezentuję lo mein chociaż chow mein też z pewnością się tu pojawi.

Składniki: (na 3-4 porcje)

  • 300g makaronu mie
  • 300g piersi z kurczaka
  • 5-6 łyżek oleju
  • 3 cebule dymki ze szczypiorkami
  • 4 ząbki czosnku
  • mały por
  • czerwona papryka
  • marchewka
  • 50g kiełków sojowych
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka cukru
  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego

Opcjonalnie:

  • kilka kropel oleju sezamowego
  • garść sezamu

Przygotowanie lo mein:

Kurczaka umyj i osusz. Pokrój go w paski lub kostkę. Zacznij gotować wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć wrzuć go do wody i gotuj przez 4 minuty, a gdy się ugotuje odcedź go i pozostaw na dalszą część przygotowania dania. W czasie gotowania przygotuj warzywa. Odetnij dymki od szczypiorek i drobno je posiekaj, a szczypiorek odłóż na później. Obierz czosnek i także posiekaj go drobno. Por przekrój na pół i umyj dokładnie. Posiekaj go na cienkie plasterki. Oskrob marchewkę i umyj marchewkę i pokrój ją w paski. Podobnie pokrój też umytą paprykę.

W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Gdy się rozgrzeje wrzuć kurczaka i przesmaż go z obu stron do ścięcia. Następnie wrzuć posiekaną dymkę, czosnek i pora. Kontynuuj smażenie przez pół minuty po czym dodaj pokrojoną w paski marchewkę i paprykę. Smaż całość przez około 2-3 minuty. W tym czasie w miseczce wymieszaj sos sojowy z solą, pieprzem i cukrem. Po upłynięciu 2-3 minut wrzuć makaron do woka z warzywami i kurczakiem i wlej przygotowany sos. Smaż całość przez kolejne 2 minuty cały czas mieszając by połączyć składniki.

Gotowy lo mein wyłóż do miseczek i posyp posiekanym szczypiorkiem. Jeśli chcesz możesz też skropić całość z wierzchu odrobiną oleju sezamowego i posypać sezamem. Smacznego!

Z pewnością spodobają Ci się też inne przepisy kuchni chińskiej. Jeśli chcesz je znaleźć kliknij w to zdanie.

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »