Lobiani z fasolą to jeden z najpopularniejszych rodzajów gruzińskiego pieczywa. To płaski chleb wypełniony aromatycznym, fasolowym farszem. Oprócz fasoli dodaje się do niego między innymi sól swańska, cebula, czosnek, mieloną kolendra czy uccho suneli. Kto jadł je w gruzińskich piekarniach z pewnością wie, że to niezwykle pyszna przekąska, a tych którzy nie mieli okazji szczerze do tego zachęcam i zapraszam w głąb wpisu po przepis.

Składniki na lobiani: (na 4-5 chlebków):

Ciasto:

  • 600g mąki pszennej + mąka do podsypania stolnicy
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 15g świeżych drożdży
  • 250ml wody
  • 80g masła
  • jajko

Nadzienie:

  • 250g czerwonej fasoli lub 500g fasoli konserwowej
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka uccho suneli
  • szczypta soli swańskiej (oczywiście można zastąpić zwykłą)
  • łyżka oleju
  • mały pęczek pietruszki lub kolendry

Przygotowanie lobiani:

Przygotowanie ciasta:

Roztop masło i pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie, w ciepłej wodzie, ale niezbyt ciepłej (około 30 stopni) rozpuść drożdże z dodatkiem cukru i dwóch łyżek mąki. Wymieszaj je z ostygniętym masłem i pozostaw na kilka minut przykryte ściereczką. Przesiej mąkę do miski i dodaj sól. Gdy zaczyn ruszy dodaj go do mąki. Wbij jajko. Przez kilkanaście minut wyrabiaj ciasto by było sprężyste i elastyczne. Pozostaw je pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy zwiększy swoją objętość około dwukrotnie możesz podzielić ciasto na części i zająć się składaniem lobiani.

Przygotowanie nadzienia:

Jeśli korzystasz z suchej fasoli mocz ją w wodzie przez noc. W dniu przygotowania lobiani wymień wodę i ugotuj fasolę do miękkości.Jesli korzystasz z fasoli konserwowej pomiń dotychczasowe kroki. Obierz cebulę i czosnek i posiekaj je drobno. Pokrój także pęczek zieleniny. W patelni rozgrzej łyżkę oleju. Zeszklij na niej posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą dodaj je do ugotowanej (lub konserwowej), utłuczonej fasoli. Dodaj także przyprawy i zieleninę. Całość dokładnie wymieszaj.

Składanie i pieczenie lobiani:

Wyrośnięte ciasto podziel na części. Blat lub stolnicę lekko oprósz mąka i rozpłaszcz na niej kulki ciasta. Na środek każdego ciasta ułóż część ciasta. Złóż boki tak by dokładnie zawinąć nadzienie. Następnie rozwałkuj każdy placek tak by nieco go rozpłaszczyć. Tak przygotowane lobiani wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piecz przez około 20 minut. Smacznego!

Jeśli spodobało Ci się lobiani sprawdź inne moje wpisy z gruzińskimi przepisami.

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »