Lody o smaku masła orzechowego to coś idealnego na lato dla miłośników tego orzechowego przysmaku. Świetnie chłodzą, a do tego wybornie smakują.

Składniki:
Składniki na bazę lodową:
- 400ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej, przynajmniej kilka godzin w lodówce)
- 5 żółtek
- 2 białka
Dodatkowo:
Lody o smaku masła orzechowego, przygotowanie:
Mocno schłódź śmietankę kremówkę. Ubij ją na sztywno. Następnie umyj i wytrzyj trzepaczki. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Dwa białka odłóż do oddzielnej miseczki, ponieważ będą Ci potrzebne. Ubijaj żółtka długo aż masa zrobi się niemal biała, gęsta i puszysta. Ponownie umyj i wytrzyj trzepaczki. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz wszystkie masy za pomocą łyżki. Dodaj masło orzechowe. Wymieszaj. Przelej do pojemnika w którym chcesz zamrozić lody. Pozostaw je w zamrażarce na co najmniej kilka godzin. Ja zazwyczaj robię je dzień przed planowanym zjedzeniem i rano są już dobre. Co około godzinę wyciągaj pojemnik z zamrażarki i mieszaj masę lodową od ścianek do środka, ponieważ przy ściankach będą się szybciej zamrażać. Smacznego!