Lody o smaku masła orzechowego

Lody o smaku masła orzechowego to coś idealnego na lato dla miłośników tego orzechowego przysmaku. Świetnie chłodzą, a do tego wybornie smakują.

Lody o smaku masła orzechowego

Składniki:

Składniki na bazę lodową:

  • 400ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej, przynajmniej kilka godzin w lodówce)
  • 5 żółtek
  • 2 białka

Dodatkowo:

Lody o smaku masła orzechowego, przygotowanie:

Mocno schłódź śmietankę kremówkę. Ubij ją na sztywno. Następnie umyj i wytrzyj trzepaczki. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Dwa białka odłóż do oddzielnej miseczki, ponieważ będą Ci potrzebne. Ubijaj żółtka długo aż masa zrobi się niemal biała, gęsta i puszysta. Ponownie umyj i wytrzyj trzepaczki. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz wszystkie masy za pomocą łyżki. Dodaj masło orzechowe. Wymieszaj. Przelej do pojemnika w którym chcesz zamrozić lody. Pozostaw je w zamrażarce na co najmniej kilka godzin. Ja zazwyczaj robię je dzień przed planowanym zjedzeniem i rano są już dobre. Co około godzinę wyciągaj pojemnik z zamrażarki i mieszaj masę lodową od ścianek do środka, ponieważ przy ściankach będą się szybciej zamrażać. Smacznego!

Jeśli spodobały Ci się lody o smaku masła orzechowego sprawdź inne moje wpisy z lodami

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »