Łosoś z sosem koperkowym to niezwykle popularne danie w skandynawskich krajach, a zarazem jedna z moich ulubionych rybnych potraw. Oprócz tego, że jest bardzo smaczne to robi się je bardzo szybko, więc jeśli nie lubicie zbyt długo stać w kuchni to zdecydowanie warto je zrobić. Zwłaszcza z dodatkiem pieczonych ziemniaków

Składniki: (na około 4 porcje)

  • 800g filetu łososia
  • 1kg małych ziemniaków (najlepiej młodych
  • sól
  • 3 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • szczypta białego pieprzu

Na sos koperkowy:

  • 300ml kwaśnej śmietany
  • duży pęczek koperku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Łosoś w sosie koperkowym, przygotowanie:

Przygotowanie łososia:

Filet łososia podziel na części i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, natrzyj go odrobiną soli i posyp białym pieprzem. Następnie skrop je sokiem z cytryny.

Przygotowanie ziemniaków:

Ziemniaki dokładnie umyj. Umieść je w misce i dodaj olej i sporą szczyptę soli. Wymieszaj całość i ułóż na blasze razem z łososiem.

Pieczenie:

Piecz całość przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Przygotowanie sosu koperkowego:

Pęczek koperku opłukaj i osusz. Następnie posiekaj go drobno i dodaj do śmietany. Dodaj także sok z cytryny i szczyptę soli i pieprzu do smaku.

Gotowego, upieczonego łososia wyłóż na talerz wraz z pieczonymi ziemniakami. Następnie polej rybę sosem koperkowym. Możesz też przygotować więcej świeżego koperku by posypać nim danie z wierzchu. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się łosoś z sosem koperkowym sprawdź także inne moje wpisy na dania z rybami

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »