Łosoś z sosem koperkowym to niezwykle popularne danie w skandynawskich krajach, a zarazem jedna z moich ulubionych rybnych potraw. Oprócz tego, że jest bardzo smaczne to robi się je bardzo szybko, więc jeśli nie lubicie zbyt długo stać w kuchni to zdecydowanie warto je zrobić. Zwłaszcza z dodatkiem pieczonych ziemniaków
Składniki: (na około 4 porcje)
- 800g filetu łososia
- 1kg małych ziemniaków (najlepiej młodych
- sól
- 3 łyżki oleju
- sok z cytryny
- szczypta białego pieprzu
Na sos koperkowy:
- 300ml kwaśnej śmietany
- duży pęczek koperku
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Łosoś w sosie koperkowym, przygotowanie:
Przygotowanie łososia:
Filet łososia podziel na części i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, natrzyj go odrobiną soli i posyp białym pieprzem. Następnie skrop je sokiem z cytryny.
Przygotowanie ziemniaków:
Ziemniaki dokładnie umyj. Umieść je w misce i dodaj olej i sporą szczyptę soli. Wymieszaj całość i ułóż na blasze razem z łososiem.
Pieczenie:
Piecz całość przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Przygotowanie sosu koperkowego:
Pęczek koperku opłukaj i osusz. Następnie posiekaj go drobno i dodaj do śmietany. Dodaj także sok z cytryny i szczyptę soli i pieprzu do smaku.
Gotowego, upieczonego łososia wyłóż na talerz wraz z pieczonymi ziemniakami. Następnie polej rybę sosem koperkowym. Możesz też przygotować więcej świeżego koperku by posypać nim danie z wierzchu. Smacznego!