Dziś jedno z moich ulubionych „uniwersalnych” ciast, które są dobre na każdą okazję i na niemal każdą większą okazję można znaleźć je w moim domu czyli makowiec na biszkopcie.


Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- Szklanka cukru
- Łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 300g maku
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- kostka masła
- garść orzechów
- garść migdałów
- ewentualnie garść rodzynek
Polewa i dodatki:
- 100g masła
- 4 łyżki kakao
- pół szklanki cukru
- łyżka mleka
Dodatki:
- wiórki kokosowe do posypania z wierzchu
- kubek herbaty do nasączenia biszkoptu.
Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubij z cukrem na sztywno. Dodaj żółtka i ponownie ubij całość. Powoli dodawaj mąkę mieszając łyżką. Dodaj i wymieszaj proszek do pieczenia. Masę przelej do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x30cm. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz biszkopt w trybie góra-dół przez około pół godziny. Po upieczeniu pozostaw na chwilę w blaszce, a później przełóż na kratkę do wystygnięcia. Gdy ostygnie uważnie przekrój je na dwie części.
Przygotowanie nadzienia:
Mak sparz wrzątkiem. Wraz z bakaliami przekręć go trzykrotnie przez maszynkę do mięsa. Wbij trzy jajka i wymieszaj z makiem. W rondelku rozpuść kostkę masła. Dodaj cukier i mak z jajkami. Wymieszaj całość i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut. Po tym czasie zdejmij z ognia. Dolny blat namocz herbatą. Wyłóż na nie 3/4 makowego nadzienia. Przykryj górnym płatem i wyłóż na nie pozostałe nadzienie.
Przygotowanie polewy:
Masło roztop w rondelku na małym ogniu, dodaj kakao, cukier i mleko, dokładnie wymieszaj i podgrzewaj nie dopuszczając do zagotowania do czasu aż zrobi się gęsta. Polewę wystudź przez kilka minut i polej wierzch makowca. Polewę posyp wiórkami kokosowymi.