Dzień dobry! Uświadomiłem sobie ostatnio, że za około miesiąc już tłusty czwartek, więc wypadałoby chyba trochę potrenować by w ten finalny dzień nie było klapy. Nie chciałem jednak robić klasycznych pączków, na nie przyjdzie jeszcze czas. Wybór padł na portugalski przysmak z Azorów czyli Malassadas dos Acores. To smażone ciasto, które po wyciągnięciu i odsączeniu z nadmiaru tłuszczu obtacza się w mieszance cukru i cynamonu, która nadaje mu wyjątkowego smaku. To jednak nie Portugalczycy wpadli na pomysł tego wypieku. Do tego iberyjskiego kraju przywieźli go wyspiarscy robotnicy z Madery i właśnie Azorów. Na Maderze także wypieka się je po dziś dzień, lecz w nieco innej formie, takiej jak na Hawajach czyli przypominającej okrągłego pączka. Nie sposób, nie wspomnieć tu o pochodzącej z Honolulu słynnej piekarni Leonard’s Bakery, która specjalizuje się właśnie w Malassadas. Taka wersja z pewnością także się tu pojawi. Wróćmy jednak do tej z Azorów, zapraszam, więc w głąb wpisu po przepis.


Składniki: (na 10-15 malassadas)
Ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- szklanka mleka
- 3 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
- 20g świeżych drożdży
- szczypta soli
- skórka cytrynowa
- skórka pomarańczowa
Dodatki:
- pół szklanki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
W rondelku podgrzej mleko. Gdy osiągnie temperaturę 30-35 stopni Celsjusza zdejmij je z palnika i dodaj łyżkę z przygotowanej mąki, cukru i pokruszone drożdże. Wymieszaj całość i pozostaw pod przykryciem na około 10 minut. W międzyczasie pozostałą mąkę przesiej do miski. Wsyp szczyptę soli, pozostały cukier i wymieszaj całość. Rozpuść masło i także wlej je do mąki. Dodaj także startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Pamiętaj jednak by wcześniej sparzyć i umyć owoce. Do naczynia wbij jajka i ubij je na gęstą pianę, wlej je do mąki z dodatkami. Jeśli upłynęło 10 minut wlej także zaczyn drożdżowy i wymieszaj ciasto do momentu aż będzie jednolite, miękkie i lekko lepkie, lecz nie do przesady, ponieważ powinno odklejać się od dłoni. Przykryj je ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotuj cukrowo-cynamonową posypkę mieszając je razem w misce. Gdy minie czas wyrastania umieść olej w naczyniu w którym smażysz rzeczy na głębokim tłuszczu. Gdy będzie gorący (osiągnie około 175 stopni Celsjusza) zacznij odrywać kawałki ciasta o średnicy 4-5 cm i rozpłaszcz je w dłoniach i układaj na gorącym tłuszczu. Smaż je od 45 do 90 sekund w zależności od wielkości Malassadas w międzyczasie kilkukrotnie je przekręcając. Po usmażeniu szybko odsącz je z nadmiaru tłuszczu i obtocz w cukrowo-cynamonowej posypce. Powtarzaj do ukończenia ciasta. Zjadaj na ciepło, smacznego!
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!