Mimo, iż zdaję sobie sprawę, że dla wielu osób nie będzie to najładniejsza zupa na świecie to jednak gwarantuje, że jest to rzecz niezwykle pyszna. Manistra to chorwacka zupa w której używa się warzyw strączkowych, wędzonej pancetty, czosnku, cebuli i warzyw korzeniowych. Zwykle podaje się ją z domowo przyrządzonym makaronem ugotowanym w zupie, ale o tym później…

Składniki: (na około 4 porcje)
- 500g bobu
- duża marchewka
- garść suszonych płatków selera
- cebula
- 200g wędzonej pancetty lub boczku
- pęczek świeżej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- sól do smaku
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- łyżeczka mielonej, wędzonej papryki w proszku
Makaron do manistry:
- 200g przesianej mąki
- jajko
- łyżka octu
- 30ml oleju
- szczypta soli
Przygotowanie makaronu:
Wszystkie składniki makaronu dokładnie wymieszaj i wyrób. Zawiń je w ściereczkę lub folię spożywczą i pozostaw na około kwadrans. Po tym czasie rozwałkuj je cienko na desce lub blacie oprószonym mąką. Rozwałkowane ciasto pokrój na paski o szerokości około 1-2 cm i długości kilku centymetrów.
Przygotowanie manistry:
Bób umyj i wrzuć do garnka z nieco ponad litrem wody i zacznij go gotować. W międzyczasie pokrój wędzoną pancettą i podsmaż go na patelni. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój je drobno i dodaj do pancetty. Pozostaw je na patelni do momentu zeszklenia się cebuli pod koniec dodając jeszcze posiekaną natkę pietruszki. Całość z patelni przełóż do garnka z gotującym się bobem. Dodaj także pokrojoną marchewkę i suszone płatki selera. Gotuj do czasu aż jarzyny będą miękkie. Pod koniec gotowania dopraw zupę solą, pieprzem i mieloną, wędzoną papryką w proszku. Przed podaniem wrzuć do zupy przygotowany wcześniej surowy makaron, ponieważ jest to rodzaj dania w którym jest on gotowany, a nie dodaje się makaron wcześniej ugotowany w wodzie. Ważne więc, by dodać tylko tyle makaronu ile zjemy. Jeśli nie zjemy całej zupy na raz, a pozostawimy w niej makaron po jakimś czasie zrobi się z niej coś w rodzaju kleika. Wrzucony do manistry makaron gotujemy w niej około 4-5 minut. Smacznego!