Masło orzechowe

Masło orzechowe to przysmak uwielbiany przez miliony ludzi na całym świecie. To pasta ze zmiksowanych orzeszków ziemnych, której przygotowanie jest wręcz banalnie. Wystarczy zmiksować uprażone na suchej patelni orzechy do czasu aż zmienią się w pastę. Tak przygotowany krem idealnie sprawdzi się do ciast, ciasteczek, drożdżówek, naleśników i innych słodkości.

Masło orzechowe

Składniki:

  • 400g orzechów ziemnych
  • szczypta soli
  • opcjonalnie łyżka oleju arachidowego
  • opcjonalnie cukier puder

Masło orzechowe, przygotowanie:

Orzechy upraż przez kilka sekund na suchej, gorącej patelni. Następnie umieść je w pojemniku do miksowania i zmiksuj je do pożądanej konsystencji. Jeśli wolisz masło orzechowe o gładkiej konsystencji miksuj je aż nie będzie żadnych grudek, jeśli wolisz „crunchy” pozostaw nieco orzechowych cząstek. Gdy Twoje orzechy są zbyt suche dodaj łyżkę oleju arachidowego i kontynuuj miksowanie. Na koniec dodaj szczyptę soli, a jeśli wolisz pastę orzechową na słodko dodaj także cukier puder. Wymieszaj całość dokładnie. Gotowe masło orzechowe przełóż do słoika i używaj do swoich ulubionych przysmaków. Smacznego!

Jeśli spodobało Ci się masło orzechowe sprawdź także inne moje wpisy dotyczące słodkości

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »