Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy to świetna alternatywa dla tradycyjnego mazurka kajmakowego. U mnie w domu jednak często robi się po prostu obie te wersje. Polany kremowym ganachem czekoladowym z pewnością zachwyci zwłaszcza tych, którzy podobnie jak ja kochają wszystko co związane z kruchym ciastem.

Mazurek czekoladowy

Składniki: (na okrągłą formę o średnicy 30cm)

Kruche ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g masła
  • łyżka zimnej wody
  • Jajko
  • 80g cukru

Ganache czekoladowy:

  • 200ml śmietanki kremówki
  • 100g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)

Przygotowanie mazurka czekoladowego:

Przygotowanie ciasta:

Przesiej mąkę do miski. Dodaj cukier. Wymieszaj suche składniki. Następnie wbij jajko do miseczki i dodaj do niego wodę. Roztrzep. Usyp kopiec z mąki tak by po środku była dziura. Pokrój masło na kostki i wrzuć je do środka. Zagniataj tak by połączyć mąkę z masłem i uzyskać kruchą strukturę. Wtedy wlej roztrzepane jajko z wodą i ponownie zagnieć ciasto. Owiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wysyp na blat lub stolnicę nieco mąki tak by łatwiej było wałkować ciasto. Rozwałkuj je cienko starając się zachować kształt Twojego naczynia do pieczenia. Rozwałkowane ciasto przyłóż do formy, dopasuj je i nożem odetnij ewentualny nadmiar ciasta. Możesz włożyć je do woreczka i schować w zamrażalniku by wykorzystać je następnym razem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut do zarumienienia. Wyjmij ciasto do ostygnięcia.

Przygotowanie czekoladowego ganache:

Czekoladę połam na drobne kawałki. Następnie do rondelka wlej śmietankę i zacznij ją podgrzewać. Uważaj jednak by jej nie zagotować. Gdy nabierze temperatury wrzuć połamaną na kostki czekoladę. Od tego czasu bez przerwy mieszaj. Jeśli całość się wymiesza zdejmij rondel z palnika.

Gotowy lekko przestudzony ganache wylej na spód mazurka. Możesz udekorować go według uznania. Finalnie pozostaw do wystygnięcia. Smacznego!

Jeśli podobał Ci się przepis na mazurka czekoladowego sprawdź moje przepisy na inne ciasta.

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych.

Dodaj komentarz

Translate »