Mazurek Kajmakowy

Na stole zwykle pojawiają się dania czy ciasta bez których trudno wyobrazić sobie dane uroczystości. Tak też jest w tym przypadku. Myślę Wielkanoc, widzę mazurka kajmakowego, wręcz tony mazurka kajmakowego, lecz nigdy na to nie narzekam, bo to jedno z moich ulubionych ciast. W końcu nie powinno nikogo to dziwić, ponieważ za każdym razem podkreślam moją miłość do kruchego ciasta, a do tego jeszcze domowy kajmak.

Składniki na mazurka:

Kruche ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g masła
  • łyżka zimnej wody
  • Jajko
  • 80g cukru

Domowy kajmak:

  • 1,5 litra tłustego mleka (najlepiej wiejskiego, ale można zastąpić 3,2%)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 200ml śmietanki kremówki (jeśli nie masz wiejskiego mleka)
  • łyżka masła

Przygotowanie mazurka kajmakowego

Przygotowanie kajmaku:

Do garnka o grubym dnie wlej mleko oraz śmietankę jeśli nie masz wiejskiego mleka. Dodaj cukier i wymieszaj całość. Zagotuj. Moc palnika zmniejsz na najniższą i gotuj przez około 3 godziny. Co jakiś czas mieszaj żeby nie przypalić spodu. Po tym czasie powinien stać się gęsty, jednak warto wziąć pod uwagę, że po ostygnięciu zgęstnieje jeszcze bardziej.

Przygotowanie ciasta:

Przesiej mąkę do miski. Dodaj cukier. Wymieszaj suche składniki. Wbij jajko do miseczki i dodaj do niego wodę. Roztrzep. Usyp kopiec z mąki tak by po środku była dziura. Pokrój masło na kostki i wrzuć je do środka. Zagniataj tak by połączyć mąkę z masłem i uzyskać kruchą strukturę. Wtedy wlej roztrzepane jajko z wodą i ponownie zagnieć ciasto. Owiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wysyp na blat lub stolnicę nieco mąki tak by łatwiej było wałkować ciasto. Rozwałkuj je cienko starając się zachować kształt Twojego naczynia do pieczenia. Rozwałkowane ciasto przyłóż do formy, dopasuj je i nożem odetnij ewentualny nadmiar ciasta. Możesz włożyć je do woreczka i schować w zamrażalniku by wykorzystać je następnym razem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut do zarumienienia. Wyjmij ciasto do ostygnięcia. Nakryj je domowym kajmakiem.

Tak przygotowany mazurek kajmakowy ozdób według własnego upodobania.

Jeśli spodobał Ci się Mazurek kajmakowy sprawdź moje wpisy z innymi przepisami na ciasta.

By być na bieżąco zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »