Kolejnym nieodłącznym elementem kaukaskiej kuchni, ale także tradycji i kultury są szaszłyki, zwane w Gruzji Mcwadi. Według mnie to właśnie ludzie z tamtych stron są najlepsi na świecie w temacie grillowania mięsa. Nam pozostaje jedynie nauka tej wybitnej sztuki. Nasze żołądki zdecydowanie będą nam wdzięczne.

Składniki:
- kilogram świeżej baraniny, cielęciny lub wieprzowiny
- 2-3 cebule
- kilka liści laurowych
- 2 łyżki octu winnego
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Marynatę przygotuj 24 godziny przed grillowaniem szaszłyków. Mięso pokrój na mniejsze części. Wrzuć je do miski. Wlej ocet winny. Wrzuć kilka liści laurowych, sól i świeżo mielony czarny pieprz. Cebule obierz i pokrój w pióra. Dodaj do mięsa i wymieszaj całość. Wstaw do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia rozgrzej grill. Wyjmij mięso z marynaty i nabij je na szampury lub jeśli ich nie masz na wykałaczki. Grilluj je na wolnym ogniu przez około 35-40 minut co jakiś czas przekręcając je na inną stronę. Gotowe podawaj adżyką, chlebkami puri lub sałatą. Smacznego!
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!