Dziś jedna z moich ulubionych zup, a jednocześnie jedna z najbardziej popularnych zup w Turcji czyli mercimek corbasi. Domyślam się, że ta nazwa na pierwszy rzut oka może być niezrozumiała, więc spieszę z wyjaśnieniem, iż jest to rozgrzewająca zupa wykonana z czerwonej soczewicy wzbogaconej smakiem wędzonej papryki i czosnku.

Składniki: (na około 5 porcji)
- 450g czerwonej soczewicy
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- 50ml oliwy lub oleju
- litr bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- łyżeczka pul biber
- szczypta białego pieprzu
- szczypta kminu rzymskiego
Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj je drobno. W garnku rozgrzej oliwę lub olej. Gdy się rozgrzeje dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy je na średniej mocy palnika do momentu zeszklenia. W międzyczasie płuczemy soczewicę. Gdy cebula i czosnek się zeszklą zmniejszamy moc do minimum i dodajemy przyprawy. Całość szybko i dokładnie mieszamy by przyprawy się nie przypaliły. Dodajemy soczewicę smażymy ją razem przez około półtorej minuty po czym zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości soczewicy. Wówczas przecieramy zupę przez sito. W ostateczności można pomóc sobie blenderem jednak tradycyjnie nie jest to zupa krem. Podajemy posypując wędzoną papryką lub z cytryną i koperkiem. Smacznego!
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!