Mie Aceh goreng, smażony makaron z krewetkami

Mie Aceh to danie pochodzące z indonezyjskiej prowincji Aceh ulokowanej w północnej części wyspy Sumatra. To pyszna potrawa z makaronu Mie, który smaży się, a następnie dusi z krewetkami, pastą chilli i pozostałymi dodatkami takimi jak pomidor, kapusta pekińska, por i lekki bulion (najlepszy będzie warzywny lub drobiowy). Tradycyjnie gotowe serwuje się z piklowanymi w occie ryżowym ogórkami i prażynkami krewetkowymi. Często przyrządza się to danie także w wersji z wołowiny czy jagnięciny. Istnieje także wersja o nazwie Mie aceh kuah, które jest tym samym daniem w formie zupy bez odparowywania bulionu.

Mie Aceh

Składniki: (na około 4 porcje)

Na pastę chilli:

  • 4 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 papryczki chilli
  • kawałek korzenia kurkumy lub pół łyżeczki mielonej
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka kardamonu

Na mie aceh:

  • 400g świeżego makaronu mie (lub suszonego do sparzenia przed duszeniem go w sosie)
  • 400g krewetek
  • 500ml bulionu
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • pomidor
  • pół małego pora
  • mały kawałek korzenia selera
  • 100g kapusty pekińskiej
  • 50g kiełków fasoli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka octu jabłkowego

Dodatkowo:

  • garść prażynek krewetkowych na porcję
  • zielony ogórek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • pół szklanki wody

Przygotowanie Mie Aceh goreng:

Przygotowanie pasty chilli:

Obierz szalotki i czosnek. Posiekaj je drobno i wrzuć do moździerza lub miski w zależności czy chcesz swoją pastę zmiksować czy utłuc. Dodaj umyte, wydrążone z pestek papryczki chilli pokrojone na mniejsze części. Wrzuć także obrany korzeń kurkumy i przyprawy. Utłucz całość w moździerzu lub zmiksuj do uzyskania gładkiej pasty.

Przygotowanie piklowanych ogórków:

Ogórki umyj i pokrój w cienkie plastry.. Dodaj do nich pół szklanki wody, łyżeczkę cukru i dwie łyżki octu ryżowego. Odstaw je na około godzinę.

Przygotowanie mie aceh:

Jeśli korzystasz ze świeżych krewetek od razu przystąp do ich oczyszczania, jeśli z mrożonych delikatnie je rozmroź, lecz tylko częściowo. Oczyszczanie rozpocznij od wypłukania ich, a następnie odetnij im główki (mrożone zazwyczaj nie mają już główek, wówczas pomiń ten etap), a następnie usuń ich pancerz odciągając go od strony brzucha. Lekko naciskając palcem oderwij także odnóża. W tym daniu ogonek nie przyda się do trzymania krewetek, więc go także odcinamy. Teraz najważniejsza i najtrudniejsza część czyli wyciąganie przewodu pokarmowego. Nacinamy krewetkę wzdłuż grzbietu, rozchylamy nacięcie i wyciągamy „ciemną żyłkę”. Najłatwiej jest zrobić to wykałaczką lub widelcem, ale po nabraniu wprawy można także palcami. Należy uważać jednak, ponieważ zdarza się, że przewód może być przerwany, a należy wyciągnąć go w całości, więc po wyciągnięciu go dokładnie oglądamy krewetki.

Obierz czosnek oraz szalotki i drobno je posiekaj. W półplasterki pokrój także dokładnie umytego pora i kapustę. Natnij skórkę pomidora i sparz go by zdjąć skórę, a następnie pokroić go w kostkę. Zetrzyj także obrany kawałek selera lub pokrój go w małe słupki. Gdy wszystkie warzywa są gotowe możesz przygotowywać potrawę. W głębokiej patelni lub woku rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć czosnek oraz szalotki i przesmaż go do zeszklenia. Wówczas dodaj pastę chilli oraz por i seler i smaż całość przez około pół minuty. Następnie wrzuć krewetki oraz pomidora i kontynuuj smażenie przez minutę mieszając krewetki bez przerwy. Po tym czasie wlej sos sojowy oraz bulion i duś całość przez około pół godziny. Mniej więcej 10 minut przed końcem dodaj makaron świeży mie (jeśli korzystasz z suchego makaronu to sparz go wrzątkiem przed wrzuceniem go do sosu), kapustę i kiełki fasoli. Duś całość mieszając niemal bez przerwy. Gotowe mie aceh podziel na porce i podawaj z piklowanymi ogórkami i prażynkami krewetkowymi. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się przepis na mie aceh sprawdź także inne moje wpisy z przepisami pochodzącymi z azjatyckich krajów

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »