Mie Aceh to danie pochodzące z indonezyjskiej prowincji Aceh ulokowanej w północnej części wyspy Sumatra. To pyszna potrawa z makaronu Mie, który smaży się, a następnie dusi z krewetkami, pastą chilli i pozostałymi dodatkami takimi jak pomidor, kapusta pekińska, por i lekki bulion (najlepszy będzie warzywny lub drobiowy). Tradycyjnie gotowe serwuje się z piklowanymi w occie ryżowym ogórkami i prażynkami krewetkowymi. Często przyrządza się to danie także w wersji z wołowiny czy jagnięciny. Istnieje także wersja o nazwie Mie aceh kuah, które jest tym samym daniem w formie zupy bez odparowywania bulionu.

Składniki: (na około 4 porcje)
Na pastę chilli:
- 4 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 4 papryczki chilli
- kawałek korzenia kurkumy lub pół łyżeczki mielonej
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka kardamonu
Na mie aceh:
- 400g świeżego makaronu mie (lub suszonego do sparzenia przed duszeniem go w sosie)
- 400g krewetek
- 500ml bulionu
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- pomidor
- pół małego pora
- mały kawałek korzenia selera
- 100g kapusty pekińskiej
- 50g kiełków fasoli
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka octu jabłkowego
Dodatkowo:
- garść prażynek krewetkowych na porcję
- zielony ogórek
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki octu ryżowego
- pół szklanki wody
Przygotowanie Mie Aceh goreng:
Przygotowanie pasty chilli:
Obierz szalotki i czosnek. Posiekaj je drobno i wrzuć do moździerza lub miski w zależności czy chcesz swoją pastę zmiksować czy utłuc. Dodaj umyte, wydrążone z pestek papryczki chilli pokrojone na mniejsze części. Wrzuć także obrany korzeń kurkumy i przyprawy. Utłucz całość w moździerzu lub zmiksuj do uzyskania gładkiej pasty.
Przygotowanie piklowanych ogórków:
Ogórki umyj i pokrój w cienkie plastry.. Dodaj do nich pół szklanki wody, łyżeczkę cukru i dwie łyżki octu ryżowego. Odstaw je na około godzinę.
Przygotowanie mie aceh:
Jeśli korzystasz ze świeżych krewetek od razu przystąp do ich oczyszczania, jeśli z mrożonych delikatnie je rozmroź, lecz tylko częściowo. Oczyszczanie rozpocznij od wypłukania ich, a następnie odetnij im główki (mrożone zazwyczaj nie mają już główek, wówczas pomiń ten etap), a następnie usuń ich pancerz odciągając go od strony brzucha. Lekko naciskając palcem oderwij także odnóża. W tym daniu ogonek nie przyda się do trzymania krewetek, więc go także odcinamy. Teraz najważniejsza i najtrudniejsza część czyli wyciąganie przewodu pokarmowego. Nacinamy krewetkę wzdłuż grzbietu, rozchylamy nacięcie i wyciągamy „ciemną żyłkę”. Najłatwiej jest zrobić to wykałaczką lub widelcem, ale po nabraniu wprawy można także palcami. Należy uważać jednak, ponieważ zdarza się, że przewód może być przerwany, a należy wyciągnąć go w całości, więc po wyciągnięciu go dokładnie oglądamy krewetki.
Obierz czosnek oraz szalotki i drobno je posiekaj. W półplasterki pokrój także dokładnie umytego pora i kapustę. Natnij skórkę pomidora i sparz go by zdjąć skórę, a następnie pokroić go w kostkę. Zetrzyj także obrany kawałek selera lub pokrój go w małe słupki. Gdy wszystkie warzywa są gotowe możesz przygotowywać potrawę. W głębokiej patelni lub woku rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć czosnek oraz szalotki i przesmaż go do zeszklenia. Wówczas dodaj pastę chilli oraz por i seler i smaż całość przez około pół minuty. Następnie wrzuć krewetki oraz pomidora i kontynuuj smażenie przez minutę mieszając krewetki bez przerwy. Po tym czasie wlej sos sojowy oraz bulion i duś całość przez około pół godziny. Mniej więcej 10 minut przed końcem dodaj makaron świeży mie (jeśli korzystasz z suchego makaronu to sparz go wrzątkiem przed wrzuceniem go do sosu), kapustę i kiełki fasoli. Duś całość mieszając niemal bez przerwy. Gotowe mie aceh podziel na porce i podawaj z piklowanymi ogórkami i prażynkami krewetkowymi. Smacznego!