Misohiru – zupa miso z grzybami, tofu i wakame

Misohiru czyli zupa miso to tradycyjne i popularne japońskie danie. Zazwyczaj jada się ją na śniadanie często w towarzystwie miseczki ryżu podanej obok. Jej podstawą jest bulion dashi w którym gotuje się wybrane dodatki, a na końcu tuż przed podaniem dodaje się pastę miso. W tej wersji zdecydowałem się na grzyby shimeji i shitake oraz tofu i wodorosty wakame, a więc niezwykle umamiczną mieszankę. Możliwości jest jednak wiele, więc możecie kombinować z własnymi połączeniami, a ja sam z pewnością poświęcę w przyszłości kilka wpisów na inne warianty misohiru.

Składniki: (na 4 porcje)

Misohiru, przygotowanie:

Przygotowane dashi doprowadź do wrzenia po czym zmniejsz moc palnika do minimum. Dodaj grzyby i podgrzewaj całość na wolnym ogniu przez 3-4 minuty aż grzyby będą miękkie. Następnie dodaj pokrojone w kostkę tofu i namoczone wcześniej wodorosty wakame i kontynuuj podgrzewanie przez kolejną minutę. Na koniec dodaj pastę miso. Wymieszaj całość, a następnie podziel na porcje nalewając misohiru do miseczek. Na wierzchu ułóż posiekany szczypiorek. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się misohiru czyli zupa miso to sprawdź także inne moje wpisy z przepisami kuchni japońskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »