Mitraillette z frytkami i mieloną wieprzowiną

Dziś mitraillette czyli jeden z moich ulubionych „fast foodów”. To popularne w Belgii bagietki wypełnione frytkami i zazwyczaj mięsnymi dodatkami oraz sosem belgijskim (zwanym także andaluzyjskim), często także z dodatkiem. Jakiś czas temu prezentowałem już wersję z szynką ardeńską (po przepis można przenieść się kliknięciem). Tym razem bardziej popularna z dodatkiem smażonej, mielonej wieprzowiny.

Składniki: (na 4 porcje)

Na mitraillette:

  • 2 długie bagietki (na przykład z tego przepisu lub kupionej w okolicznej piekarni)
  • 500g mielonej wieprzowiny
  • cebula
  • 800g ziemniaków
  • olej
  • sól
  • pieprz czarny
  • szczypta gałki muszkatołowej

Na sos belgijski (andaluzyjskiego):

  • 150g majonezu
  • 2 łyżki pomidorowego przecieru/ketchupu
  • czerwona cebula
  • łyżka mielonej czerwonej papryki
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • majonez
  • opcjonalnie trochę posiekanej kapusty, tartej marchewki czy posiekanej cebuli

Przygotowanie mitraillette i dodatków:

Przygotowanie mielonego mięsa:

Obierz cebulę i posiekaj ją drobno. Na patelnie wlej nieco oleju. Gdy nabierze temperatury wrzuć cebulę i zeszklij ją. Wówczas dodaj mięso mielone i smaż je mieszając tak by się nie „zbryliło”. Dodaj przyprawy i kontynuuj smażenie na średniej mocy palnika przez 8-10 minut by dobrze je przesmażyć, ale nie wysuszyć.

Przygotowanie sosu belgijskiego (andaluzyjskiego):

Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie dodaj do niej majonez, pomidorowy przecier lub ketchup, a także pozostałe składniki i wymieszaj całość dokładnie. Tak przygotowany sos odstaw do lodówki.

Przygotowanie frytek:

Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Następnie pokrój je na frytki. Gotowe usmaż na rozgrzanym do mniej więcej 170-170 stopni głębokim tłuszczu do momentu aż się zarumienią z każdej strony. Gdy się usmażą wyjmij je do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym tak by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Na koniec oprósz je solą, lecz tylko delikatnie, bo szynka ardeńska jest dość słona.

Przygotowanie i składanie mitraillette:

Bagietki przekrój na pół, a następnie rozetnij je z jednego boku tak by można było je wypełnić. Gdy to zrobisz wysmaruj je od środka sosem. Na nim wyłóż trochę smażonej mielonej wieprzowiny. Przykryj je garścią frytek. Na wierzchu ponownie nałóż nieco sosu belgijskiego. Możesz dodać też nieco majonezu lub posiekanej kapusty z dodatkami. Wówczas Twoja kanapka jest gotowa. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się kanapka mitraillette sprawdź inne moje wpisy z przepisami na dania kuchni belgijskiej!

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »