Mosterdsoep, zupa musztardowa z Niderlandów

Dziś Mosterdsoep czyli zupa musztardowa pochodząca z Niderlandów. To pyszna, lekko pikantna, rozgrzewająca i bardzo sycąca propozycja zwłaszcza dla tych, którzy lubią mocniejsze smaki. Tradycyjnie, według najbardziej znanej wersji wykonuje się ją z musztardy Groningen nazwanej tak od miasta leżącego na północy Holandii, w którym się ją wytwarza. Chociaż w innych regionach z lokalnej odmiany musztardy. Nieco pikantna świetnie komponuje się z porem podsmażonym na maśle oraz klopsikami lub cienko pokrojonym i wysmażonym boczkiem ułożonymi z wierzchu do wykończenia zupy. Zdaje sobie jednak sprawę, że zdobycie tej musztardy będzie w Polsce sporym problemem. W związku z tym można zastąpić ją musztardą ziarnistą nieco mieszającą ją z inną kremową musztardą np. Dijon. Jeśli macie zatem ochotę na pyszną zupę musztardową to zapraszam po przepis w głąb wpisu.

Zupa musztardowa, składniki: (na około 4 porcje)

Składniki na zupę musztardową:

  • mały por
  • szalotka
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ziemniak
  • 30g masła
  • litr bulionu
  • 4 łyżki musztardy groningen (lub innej ziarnistej)
  • łyżka musztardy o kremowej konsystencji (ja wybieram Dijon)
  • 200ml śmietanki kremówki
  • łyżeczka gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej)
  • sól do smaku
  • szczypta czarnego pieprzu
  • łyżeczka cukru

Dodatkowo do wykończenia zupy:

  • 500g mielonej wieprzowiny do zrobienia klopsików*
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej do smażenia
  • odrobina pora lub szczypiorku do posiekania i posypania po wierzchu zupy

*jeśli nie chcesz robić klopsików możesz przygotować 200g cienko pokrojonego boczku i usmażyć go na chrupiąco na suchej patelni, a finalnie ułożyć go na wierzchu zupy

Zupa musztardowa, przygotowanie:

Jeśli decydujesz się na wersję z klopsikami najlepiej zacząć od nich tak by później czekały niemal gotowe. W tym celu umieść mięso mielone w misce i dopraw je solą i pieprzem. Dodaj jako i stopniowo bułkę tartą. Tyle by masa przestała się rozpadać i pozwoliła na ulepienie klopsików. Wówczas z powstałej masy mięsnej uformuj kuleczki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Gdy się rozgrzeje wyłóż na nią klopsiki i obsmaż je do zarumienienia z każdej strony. Po tym czasie zdejmij je z patelni na talerz. Wykorzystasz je w dalszej fazie przygotowania zupy. Jeśli wolisz przygotować wersję z boczkiem to pokrój go cienko, a pod koniec przygotowywania zupy usmaż go na rozgrzanej, suchej patelni tak by zrobił się chrupiący.

Zajmij się przygotowywaniem zupy. Pora przekrój na pół, odkrój mu korzeń oraz ciemnozieloną część i dokładnie umyj. Poszatkuj go na drobne części. Następnie obierz cebulę, szalotkę oraz czosnek i posiekaj je drobno. W garnku rozgrzej masło. Gdy się roztopi dodaj pokrojone warzywa. Smaż je do zeszklenia co jakiś czas mieszając szpatułką po spodzie garnka by nic się nie przykleiło i przypaliło. W międzyczasie obierz ziemniaka, umyj go, pokrój i wrzuć do garnka.

Po kilku minutach, gdy cebule się zeszklą, a pory nieco uduszą wlej bulion oraz wrzuć obsmażone klopsiki i gotuj całość na wolnym ogniu przez około 15-20 minut aż wszystkie warzywa zmiękną, a mięso dojdzie w środku. W międzyczasie dodaj gałkę muszkatołową. Po tym czasie, gdy warzywa będą miękkie wyłów klopsiki na talerz, a do zupy dodaj musztardę, śmietankę oraz pozostałe przyprawy. Zagotuj całość razem, a następnie zdejmij garnek z palnika i zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Wówczas ponownie umieść klopsiki w zupie i doprowadź całość do wrzenia.

Tak przygotowaną zupę przelej do miseczek i posyp posiekanym szczypiorkiem lub porem. Smacznego!

Jeśli podoba Ci się zupa musztardowa zapraszam Cię po przepisy na inne zupy!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »