Musaka czy też Moussaka jak powinno się zapisywać to jedna z najpopularniejszych greckich potraw. Chociaż jadą się ją nie tylko w Grecji, a także w innych krajach leżących dawniej na ziemiach Imperium Osmańskiego takich jak Turcja, Cypr, Rumunia, Macedonia czy Bułgaria. Moussaka to układana warstwami zapiekanka z bakłażana, ziemniaków, pomidorowego na bazie mielonej wołowiny i sosu beszamelowego. Mniej więcej do końca XIX wieku jadano ją jednak bez beszamelu. Na wierzchu posypuje się ją odrobiną sera graviera i zapieka w piekarniku. Całość jest niezwykle smaczna, więc jeśli lubicie grecką kuchnie po prostu musicie jej spróbować. Zapraszam więc w głąb wpisu po przepis.

Moussaka Składniki:

Beszamel:

  • 3 łyżki masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • odrobina gałki muszkatołowej

Sos mięsno-pomidorowy:

  • 2 łyżki oliwy
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 500g mielonej wieprzowiny
  • 500g pomidorów
  • łyżka suszonego oregano
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • laska cynamonu lub łyżeczka mielonego
  • łyżka cukru
  • kieliszek białego wytrawnego wina

Warzywa i dodatki:

  • 2 bakłażany
  • 400g ziemniaków
  • 3-4 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli
  • 100g sera graviera

Przygotowanie moussaki:

Przygotowanie warzyw:

Ziemniaki obierz, umyj i gotuj w całości przez około 15 minut tak by były jeszcze nieco twarde. Później dojdą w trakcie zapiekania. Odcedź je i pozostaw je do ostygnięcia. W międzyczasie zajmij się bakłażanami. Umyj je, a następnie pokrój w plastry. Oprósz je solą i odstaw na 5-10 minut. Po tym czasie podsmaż je do zarumienienia na oliwie. Gdy ziemniaki ostygną je także pokrój w plastry i podsmaż na oliwie do zarumienienia z obu stron.

Przygotowanie sosu mięsno-pomidorowego:


Pomidory dokładnie umyj i natnij ich skórki. Następnie sparz je wrzątkiem i zdejmij z nich skórę. Wówczas pokrój je w kostkę i odstaw na bok. Pobierz cebulę i czosnek posiekaj je drobno. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Gdy nabierze temperatury wrzuć cebulę i czosnek. Smaż je do zeszklenia. Następnie dodaj mieloną wołowinę i przyprawy (jeśli korzystasz z laski cynamonu, a nie zmielonego to oczywiście ją zetrzyj). Smaż całość na wolnym ogniu przez około 10 minut mieszając całość by rozdrobnić mięso. Następnie podkręć moc palnika do maksymalnej i wlej wino i podgrzewaj całość do odparowania płynu. W międzyczasie za pomocą szpatułki zdejmij zarumienienie z patelni. Gdy wino odparuje dodaj pokrojone pomidory i duś całość na wolnym ogniu przez 10-15 minut aż całość stanie się gęsta.

Przygotowanie beszamelu:

Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Gdy stanie się płynne dodaj mąkę i zasmażaj przez około pół minuty. W międzyczasie mieszaj tak by nie powstały grudki. Podgrzej mleko i dodaj przyprawy i następnie wlej je do zasmażki. Dokładnie mieszaj i podgrzewaj na wolnym ogniu przez około 4-5 minut aż sos zgęstnieje. Gdy beszamel będzie gotowy dodaj jedną jego łyżkę do sosu mięsno-pomidorowego i wymieszaj całość.

Składanie i pieczenie moussaki:

Na dół naczynia żaroodpornego wyłóż ziemniaki w plastrach. Następnie nałóż połowę sosu pomidorowo-miesnego. Na to ułóż plastry bakłażana. Kolejną warstwą ponownie będzie sos mięsno-pomidorowy. Na wierzch wyłóż beszamel i tarty ser. Tak przygotowaną mousakke wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 25-30 minut. Po upieczeniu pozostaw ją do wystygnięcia by łatwiej było ją pokroić. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się moussaka sprawdź inne moje wpisy z przepisami na zapiekanki!

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »