Musaka czy też Moussaka jak powinno się zapisywać to jedna z najpopularniejszych greckich potraw. Chociaż jadą się ją nie tylko w Grecji, a także w innych krajach leżących dawniej na ziemiach Imperium Osmańskiego takich jak Turcja, Cypr, Rumunia, Macedonia czy Bułgaria. Moussaka to układana warstwami zapiekanka z bakłażana, ziemniaków, pomidorowego na bazie mielonej wołowiny i sosu beszamelowego. Mniej więcej do końca XIX wieku jadano ją jednak bez beszamelu. Na wierzchu posypuje się ją odrobiną sera graviera i zapieka w piekarniku. Całość jest niezwykle smaczna, więc jeśli lubicie grecką kuchnie po prostu musicie jej spróbować. Zapraszam więc w głąb wpisu po przepis.


Moussaka Składniki:
Beszamel:
- 3 łyżki masła
- 1,5 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- odrobina gałki muszkatołowej
Sos mięsno-pomidorowy:
- 2 łyżki oliwy
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 500g mielonej wieprzowiny
- 500g pomidorów
- łyżka suszonego oregano
- łyżeczka słodkiej papryki
- laska cynamonu lub łyżeczka mielonego
- łyżka cukru
- kieliszek białego wytrawnego wina
Warzywa i dodatki:
- 2 bakłażany
- 400g ziemniaków
- 3-4 łyżki oliwy
- łyżeczka soli
- 100g sera graviera
Przygotowanie moussaki:
Przygotowanie warzyw:
Ziemniaki obierz, umyj i gotuj w całości przez około 15 minut tak by były jeszcze nieco twarde. Później dojdą w trakcie zapiekania. Odcedź je i pozostaw je do ostygnięcia. W międzyczasie zajmij się bakłażanami. Umyj je, a następnie pokrój w plastry. Oprósz je solą i odstaw na 5-10 minut. Po tym czasie podsmaż je do zarumienienia na oliwie. Gdy ziemniaki ostygną je także pokrój w plastry i podsmaż na oliwie do zarumienienia z obu stron.
Przygotowanie sosu mięsno-pomidorowego:
Pomidory dokładnie umyj i natnij ich skórki. Następnie sparz je wrzątkiem i zdejmij z nich skórę. Wówczas pokrój je w kostkę i odstaw na bok. Pobierz cebulę i czosnek posiekaj je drobno. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Gdy nabierze temperatury wrzuć cebulę i czosnek. Smaż je do zeszklenia. Następnie dodaj mieloną wołowinę i przyprawy (jeśli korzystasz z laski cynamonu, a nie zmielonego to oczywiście ją zetrzyj). Smaż całość na wolnym ogniu przez około 10 minut mieszając całość by rozdrobnić mięso. Następnie podkręć moc palnika do maksymalnej i wlej wino i podgrzewaj całość do odparowania płynu. W międzyczasie za pomocą szpatułki zdejmij zarumienienie z patelni. Gdy wino odparuje dodaj pokrojone pomidory i duś całość na wolnym ogniu przez 10-15 minut aż całość stanie się gęsta.
Przygotowanie beszamelu:
Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Gdy stanie się płynne dodaj mąkę i zasmażaj przez około pół minuty. W międzyczasie mieszaj tak by nie powstały grudki. Podgrzej mleko i dodaj przyprawy i następnie wlej je do zasmażki. Dokładnie mieszaj i podgrzewaj na wolnym ogniu przez około 4-5 minut aż sos zgęstnieje. Gdy beszamel będzie gotowy dodaj jedną jego łyżkę do sosu mięsno-pomidorowego i wymieszaj całość.
Składanie i pieczenie moussaki:
Na dół naczynia żaroodpornego wyłóż ziemniaki w plastrach. Następnie nałóż połowę sosu pomidorowo-miesnego. Na to ułóż plastry bakłażana. Kolejną warstwą ponownie będzie sos mięsno-pomidorowy. Na wierzch wyłóż beszamel i tarty ser. Tak przygotowaną mousakke wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 25-30 minut. Po upieczeniu pozostaw ją do wystygnięcia by łatwiej było ją pokroić. Smacznego!