Mozzarella in carrozza to włoska przekąska podchodząca z Kampanii. Robi się ją z sera mozzarella i pszennego pieczywa. a sam sposób jej wykonania jest banalnie prosty. Mozzarelle, najlepiej jeśli będzie to mozzarella di bufala, a więc z bawolego mleka, kroi się w dość grube plastry i układa na kromce pszennego pieczywa. Po przyłożeniu drugą kromką kanapkę należy opanierować i usmażyć. Tak przygotowane grzanki można jeść solo lub w towarzystwie dobrego sosu pomidorowego. Świetnie sprawdzą się zarówno na „zabicie” głodu jak i w formie imprezowej przystawki.

Składniki: (na około 4 porcje)

Na mozzarella in carrozza:

  • 8 kromek pszennego pieczywa
  • 250g mozzarelli (najlepiej mozzarella di Bufala)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • oliwa
  • opcjonalnie kilka filetów anchois, których dodatek jest dość popularny chociaż jeśli ktoś woli wersję z samym serem może pominąć anchois

Na sos pomidorowy:

  • 3 łyżki oliwy
  • 500g pomidorów
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • kilka liści świeżej bazylii

Przygotowanie mozzarella in carrozza:

Jeśli chcesz przygotować sos do mozzarella in carrozza rozpocznij od niego. Pomidory umyj i natnij ich skórki. Następnie sparz wrzątkiem i obierz. Pokrój je w kostkę i na chwilę odstaw. Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je posiekaj. W rondelku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę i czosnek. Gdy osiągniesz ten efekt dodaj pomidory. Dodaj sól i pieprz do smaku. Duś całość aż otrzymasz gęsty sos. Na koniec dodaj kilka liści świeżej bazylii.

Przygotowanie kanapek rozpocznij od osuszenia mozzarelli. Następnie pokrój ją w plastry. Z kromek pszennego chleba odetnij skórkę. Na połowie przygotowanych kromek rozłóż mozzarellę tak by zostawić odstęp od krawędzi. Jeśli chcesz dodać filety anchois połóż je na mozzarelli. jeśli nie to pomiń ten krok. Przyłóż drugą kromką i dociśnij kanapki dłonią nieco zmniejszając ich objętość.

Przygotuj 3 talerze, 2 płaskie i 1 głęboki. Na płaskie wysyp nieco mąki i bułki tartej, a do głębokiego wbij jajko i roztrzep je ze szczyptą soli i pieprzu. Wszystkie przygotowane kanapki obtocz w mące, następnie zamocz w roztrzepanym jajku i na koniec obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej oliwę. Gdy się rozgrzeje wyłóż na niej opanierowane kanapki i smaż do zarumienienia z obu stron. Po usmażeniu wyłóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by nieco ociekły z tłuszczu. Jedz je na ciepło solo lub z sosem pomidorowym. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się ta włoska przekąska sprawdź inne wpisy z przepisami z tego kraju

By być na bieżąco zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »