Muckalica to rodzaj serbskiego gulaszu, którzy przygotowuje się grillowanych mięs oraz warzyw. Jego nazwa w języku serbskim oznacza mieszanie. Istnieje wiele regionalnych wersji na jego przygotowanie, w tym najpopularniejsza z południa Serbii czyli Leskovacka Muckalica. Danie to powstało po to by wykorzystać pozostałości po grillowaniu z poprzednich dni i wykorzystania resztek mięsa. Oczywiście można jednak wykonać je na świeżo z mięsa, które nie było wcześniej grillowane, wówczas najlepiej jest je obsmażyć przed rozpoczęciem przygotowania.
Składniki: (na około 4 porcje)
- 1kg wieprzowego mięsa (najlepiej nieco tłustszego np. karkówki, idealnie byłoby gdyby było wstępnie ugrillowane)
- 250g boczku
- 30ml oleju
- 4 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 papryki
- opcjonalnie papryczka chilli
- 600g pomidorów
- łyżka mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżki ajvaru (na przykład z mojego przepisu)
- liść laurowy
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
Muckalica, przygotowanie:
Jeśli nie masz mięsa, które było wcześniej grillowane pokrój je w plastry lub dużą kostkę i usmaż na odrobinie oleju do zarumienienia z obu stron. Jeśli masz mięso, które było wcześniej grillowane pomiń ten krok.
Obierz cebulę oraz czosnek i drobno je posiekaj. Natnij skórki pomidorów, a następnie sparz je obierz i pokrój w kostkę. Papryki umyj, przekrój na pół i wykrój ich gniazda nasienne, a następnie pokrój je w kostkę. W patelni lub rondlu rozgrzej olej. Gdy nabierze temperaturę wrzuć cebulę oraz czosnek i zeszklij je. Wówczas dodaj paprykę i mieszaj całość smażąc przez kilka minut. Następnie dodaj paprykę w proszku, pomidory, liście laurowe, ajvar i mięso. Duś całość pod przykryciem przez około pół godzinę. Na koniec dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie podawaj z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Smacznego!