Muckalica, serbski gulasz z grillowanego mięsa

Muckalica to rodzaj serbskiego gulaszu, którzy przygotowuje się grillowanych mięs oraz warzyw. Jego nazwa w języku serbskim oznacza mieszanie. Istnieje wiele regionalnych wersji na jego przygotowanie, w tym najpopularniejsza z południa Serbii czyli Leskovacka Muckalica. Danie to powstało po to by wykorzystać pozostałości po grillowaniu z poprzednich dni i wykorzystania resztek mięsa. Oczywiście można jednak wykonać je na świeżo z mięsa, które nie było wcześniej grillowane, wówczas najlepiej jest je obsmażyć przed rozpoczęciem przygotowania.

Składniki: (na około 4 porcje)

  • 1kg wieprzowego mięsa (najlepiej nieco tłustszego np. karkówki, idealnie byłoby gdyby było wstępnie ugrillowane)
  • 250g boczku
  • 30ml oleju
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 papryki
  • opcjonalnie papryczka chilli
  • 600g pomidorów
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki ajvaru (na przykład z mojego przepisu)
  • liść laurowy
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Muckalica, przygotowanie:

Jeśli nie masz mięsa, które było wcześniej grillowane pokrój je w plastry lub dużą kostkę i usmaż na odrobinie oleju do zarumienienia z obu stron. Jeśli masz mięso, które było wcześniej grillowane pomiń ten krok.

Obierz cebulę oraz czosnek i drobno je posiekaj. Natnij skórki pomidorów, a następnie sparz je obierz i pokrój w kostkę. Papryki umyj, przekrój na pół i wykrój ich gniazda nasienne, a następnie pokrój je w kostkę. W patelni lub rondlu rozgrzej olej. Gdy nabierze temperaturę wrzuć cebulę oraz czosnek i zeszklij je. Wówczas dodaj paprykę i mieszaj całość smażąc przez kilka minut. Następnie dodaj paprykę w proszku, pomidory, liście laurowe, ajvar i mięso. Duś całość pod przykryciem przez około pół godzinę. Na koniec dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie podawaj z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się muckalica sprawdź też inne moje wpisy z przepisami kuchni serbskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »