Namasu to prosta sałatka z marynowanej w occie ryżowym z dodatkiem cukru i dashi (lub wody). Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z ryżem lub jako mała przekąska.

Składniki:
- około 500g białej rzodkwi daikon
- duża marchewka
- łyżeczka soli morskiej
Zalewa:
- około 200ml octu ryżowego
- 50g cukru trzcinowego
- łyżeczka soli
- 200ml dashi (na przykład z mojego przepisu) lub wody
Namasu, przygotowanie:
Obierz rzodkiew daikon i marchewkę. Umyj je i pokrój w słupki. Następnie umieść je w misce. Dodaj sól i dokładnie wymieszaj ją z warzywami wcierając je w nie. Następnie odstaw warzywa na około 5 minut. Po tym czasie odciśnij je z nadmiaru płynu i przełóż do słoika. W innym naczyniu wymieszaj składniki zalewy, a więc ocet ryżowy, cukier, sól i dashi (na przykład z mojego przepisu) lub wodę. Gdy dobrze wymieszasz składniki zalewy i cukier oraz sól się rozpuszczą przelej płyn do słoika z warzywami. Przykryj słoik lub zakręć go pokrywką i odstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej do jutra. Po tym czasie śmiało możesz cieszyć się nią przez około tydzień trzymając ją w lodówce i dodając do obiadu lub japońskich przekąsek. Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się przepis na namasu sprawdź inne moje wpisy dotyczące kuchni japońskiej