Niku udon, udon z wołowiną w słodkim sosie

Niku udon to pyszne japońskie danie z makaronem udon i wołowiną duszoną w słodkim sosie. Całość polewa się tsuyu na bazie dashi i przybiera finalnie formę zupy. Jeśli wydaje się skomplikowane to uprzedzam, że nie jest i śmiało każdy będzie w stanie poradzić sobie z przyrządzeniem tej potrawy.

Składniki na niku udon: (na około 4 porcje)

Na tsuyu (zupę):

Na wołowinę:

Makaron udon:

  • 300g suchego makaronu udon lub 2 opakowania wstępnie obgotowanego

Dodatki do niku udon:

  • cebula dymka ze szczypiorkiem
  • opcjonalnie szczypta chilli na osobę
  • opcjonalnie szczypta czarnego sezamu na osobę

Przygotowanie Niku udon:

Przygotowanie tsuyu (zupy):

W garnku lub rondelku umieść wcześniej przygotowane dashi. Dodaj do niego pozostałe dodatki. Garnek postaw na ogniu i zacznij podgrzewać. Gdy zacznie wrzeć zdejmij naczynie z ognia. Tsuyu jest gotowe.

Przygotowanie wołowiny:

Połącz i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty. Następnie pokrój wołowinę w bardzo cienkie plastry. Gdy będzie pokrojona umieść mięso w marynacie i odstaw je na mniej więcej 10 minut. Kiedy czas minie przełóż mięso wraz z marynatą na patelnię. Duś całość na małym ogniu do momentu skarmelizowania wołowiny. Wówczas zdejmij patelnię z ognia.

Przygotowanie makaronu:

Udon ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Suchy makaron udon gotuje się zazwyczaj przez około 5 minut, a wstępnie obgotowany zwany też świeżym 3 minuty.

Wykończenie Niku udon:

Odcedzony makaron podziel na porcje i przełóż do misek. Zalej go tsuyu. Następnie na wierzchu układaj kawałki skarmelizowanej wołowiny. Na koniec możesz posypać całość posiekaną cebulą dymką ze szczypiorkiem i mieszanką czarnego sezamu i chilli. Smacznego!

Jeśli podoba Ci się to danie sprawdź inne moje wpisy z daniami kuchni japońskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »