Niku udon to pyszne japońskie danie z makaronem udon i wołowiną duszoną w słodkim sosie. Całość polewa się tsuyu na bazie dashi i przybiera finalnie formę zupy. Jeśli wydaje się skomplikowane to uprzedzam, że nie jest i śmiało każdy będzie w stanie poradzić sobie z przyrządzeniem tej potrawy.

Składniki na niku udon: (na około 4 porcje)
Na tsuyu (zupę):
- około 1,2l dashi (sprawdź mój wpis o tym jak przygotować dashi)
- 4 łyżki mirinu
- 4 łyżki sosu sojowego
- szczypta soli
Na wołowinę:
- 400g dość tłustej wołowiny
- 250ml dashi (sprawdź mój wpis o tym jak przygotować dashi)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mirinu
- łyżka cukru
Makaron udon:
- 300g suchego makaronu udon lub 2 opakowania wstępnie obgotowanego
Dodatki do niku udon:
- cebula dymka ze szczypiorkiem
- opcjonalnie szczypta chilli na osobę
- opcjonalnie szczypta czarnego sezamu na osobę
Przygotowanie Niku udon:
Przygotowanie tsuyu (zupy):
W garnku lub rondelku umieść wcześniej przygotowane dashi. Dodaj do niego pozostałe dodatki. Garnek postaw na ogniu i zacznij podgrzewać. Gdy zacznie wrzeć zdejmij naczynie z ognia. Tsuyu jest gotowe.
Przygotowanie wołowiny:
Połącz i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty. Następnie pokrój wołowinę w bardzo cienkie plastry. Gdy będzie pokrojona umieść mięso w marynacie i odstaw je na mniej więcej 10 minut. Kiedy czas minie przełóż mięso wraz z marynatą na patelnię. Duś całość na małym ogniu do momentu skarmelizowania wołowiny. Wówczas zdejmij patelnię z ognia.
Przygotowanie makaronu:
Udon ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Suchy makaron udon gotuje się zazwyczaj przez około 5 minut, a wstępnie obgotowany zwany też świeżym 3 minuty.
Wykończenie Niku udon:
Odcedzony makaron podziel na porcje i przełóż do misek. Zalej go tsuyu. Następnie na wierzchu układaj kawałki skarmelizowanej wołowiny. Na koniec możesz posypać całość posiekaną cebulą dymką ze szczypiorkiem i mieszanką czarnego sezamu i chilli. Smacznego!
Jeśli podoba Ci się to danie sprawdź inne moje wpisy z daniami kuchni japońskiej