Nitamago, to tradycyjne japońskie marynowane jajka. To właśnie one pojawiają się na wierzchu ramenu i innych japońskich zup z makaronem. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Ugotowane jajka należy umieścić w mieszance shoyu tare i dashi (można zastąpić wodą, lecz jajka nie będą tak smaczne). Im dłużej jajka będą się marynować tym jego żółtko będzie przybierać delikatną, lekko galaretowatą formę. Zwykle trzyma się je 1-2 dni, lecz można to robić nawet przez 3-4 doby.

Nitamago, przygotowanie:
By przygotować marynowane jajka potrzebujesz: (w założeniu, że będzie to 6 jajek)
- 6 jajek
- słoik lub inny szczelny pojemnik
- 150ml shoyu tare (w odnośniku przepis na shoyu tare)
- 450ml dashi (w odnośniku przepis na kilka rodzajów dashi)
Przygotowanie nitamago jest banalnie proste. W słoiku lub innym, szczelnym pojemniku wymieszaj shoyu tare i dashi. Następnie do garnka lub rondelka wlej mniej więcej litr wody. Doprowadź ją do wrzenia. Wówczas powoli włóż jajka i gotuj je przez 7 minut. Gdy czas minie, zdejmij naczynie z palnika. Wyjmij jajka i umieść je w innym naczyniu z zimną wodą by wystygły. Następnie obierz je ze skorupek i umieść w mieszance shoyu tare i dashi. Słoik lub pojemnik z jajkami wstaw do lodówki na minimum jedną noc, a najlepiej 1-2 dni. Wówczas ciesz się zamarynowanymi jajkami, które idealnie przyozdobią Twój ramen lub inne japońskie danie. Smacznego!
Jeśli spodobały Ci się nitamago sprawdź inne moje wpisy z przepisami kuchni japońskiej