Sos raita to popularny indyjski dodatek do wielu tamtejszych przysmaków jak na przykład biranyi, chlebki naan, keema naan czy paratha. Istnieje kilka smakowych wersji, które różnią się od siebie dodatkami do jogurtowej bazy. Ta najpopularniejsza, którą prezentuje to ogórkowa do której dodaje się także świeże, aromatyczne zioła takie jak mięta i kolendra.

Ogórkowy sos raita

Składniki:

  • 350g gęstego jogurtu
  • ogórek (około 200g)
  • garść mięty
  • garść kolendry
  • szczypta suszonych płatków chilli
  • szczypta kminu rzymskiego
  • sól do smaku

Sos raita, przygotowanie:

Ogórka umyj i zetrzyj na tarce. Pozostaw go na kilka minut by puścił sok. Następnie odciśnij i odlej cały płyn z ogórka. W międzyczasie bardzo drobno posiekaj zioła i dodaj je do jogurtu. Dorzuć odciśniętego ogórka i przyprawy. Wymieszaj całość dokładnie i dopraw do smaku solą. Podawaj ze swoimi ulubionymi indyjskimi przekąskami. Smacznego!


Jeśli spodobał Ci się sos raita to sprawdź także inne moje wpisy dotyczące kuchni indyjskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »