Kimchi z ogórków, a więc oisobagi to coś o czym z pewnością słyszeli miłośnicy koreańskich kuchni i tamtejszych przysmaków. To świetny pomysł na wykorzystanie ogórków, gdy jest na nie sezon. By zrobić domowe oisobagi należy przygotować pastę na bazie kilku składników, a następnie nałożyć ją do ponacinanych ogórków. Tak przygotowane kimchi świetnie smakuje choćby jako samodzielna przystawka, ale pyszne jest również jako dodatek do obiadu.

Oisobagi

Składniki:

  • 800g ogórków gruntowych (poza sezonem można użyć szklarniowych)
  • 4 łyżki sosu rybnego (jeśli chcesz zrobić oisobagi w wersji wege zamień sos rybny na sojowy)
  • pół szklanki wody
  • 4 łyżki papryki gochugaru
  • łyżka cukru
  • 3 łyżki soli
  • średnia marchewka
  • 2 cebule
  • 2 dymki wraz ze szczypiorkiem
  • 4 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki sezamu

Kimchi z ogórków, przygotowanie:

Ogórki umyj i ponacinaj je w kilku miejscach do mniej więcej 3/4 długości tak by przypominały „ośmiornice”. Zwykle robi się 4-6 nacięć. Na początek można wypróbować 4, a po nabraniu wprawy dorobić kolejne. Ważne bowiem by ogórki nie łamały się podczas nacinania. Gdy je ponacinasz posól i postaraj się wetrzeć sól w ponacinane fragmenty. Następnie odstaw je na czas przygotowania nadzienia.

Obierz cebule i posiekaj ją w cienkie plastry. W ten sam sposób pokrój dymkę, szczypiorek siekając na małe części. Obierz także czosnek i drobno go posiekaj. Marchewkę oskrob i pokrój na cienkie zapałki. Wszystkie przygotowane warzywa umieść w misce. Na suchej patelni upraż sezam do czasu aż zacznie pachnieć. Wówczas zdejmij patelnię z palnika i przesyp sezam do warzyw. Dodaj tam również paprykę gochugaru, cukier, sos rybny i wodę. Wymieszaj całość dokładnie.

Opłukaj ogórki z nadmiaru soli. Osusz je i nadziej w ponacinane części przygotowaną pastą. Nadziane ogórki przekładaj do słoika lub pojemnika, który da się szczelnie zamknął. Jeżeli został Ci nadmiar pasty wyłóż ją na wierzch układanych ogórków. Następnie zamknij szczelnie pojemnik i odstaw go do lodówki. Generalnie oisobagi jest już niezłe po kilku godzinach, więc można przygotować je wieczorem i jeść rano, ale moim zdaniem najlepsze jest dopiero po kilku dniach, gdy całość dobrze sobą przejdzie. Smacznego!

Jeśli spodobało Ci się oisobagi, a więc kimchi z ogórków sprawdź też inne moje wpisy z przysmakami kuchni koreańskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »