Omurice to azjatyckie danie, które powstało w Japonii, lecz popularne jest także w Korei. To nic innego niż smażony ryż z dodatkami, zazwyczaj mięsnymi i warzywnymi, który finalnie zawija się w usmażony w międzyczasie omlet. Podobne danie występuje także w Indonezji i nosi nazwę Nasi goreng pattaya czy też w pobliskiej Malezji i Singapurze. Danie to jest proste i dość szybkie w przygotowaniu i bardzo często można znaleźć je w azjatyckich barach szybkiej obsługi, ale oczywiście najlepiej przygotować je samodzielnie w domu.

Składniki: (na osobę)

Smażony ryż:

  • pół miski ugotowanego ryżu
  • 100g kiełbasy (z założeniem, że kiełbasa w Azji bardziej przypomina parówkę niż „swojską wędzoną”) ewentualnie można użyć też boczku. Jeśli jesteście osobami, które mięsa nie używają możecie przygotować omurice z samymi warzywami lub dodać tofu.
  • zielona cebula ze szczypiorkiem
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona papryka
  • opcjonalnie mała marchewka
  • opcjonalnie mała biała rzodkiew
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • łyżka oleju

Omlet:

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżka oleju

Sos do omurice:

  • omurice zwykle podaje się polane ketchupem

lub sosem na bazie ketchupu i ciemnego sosu sojowego na który składniki poniżej:

  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki wody

Omurice przygotowanie:

Przygotowanie smażonego ryżu:

Warzywa obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. W nieco większą kostkę pokrój też kiełbaskę. Następnie w patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć cebulę i czosnek, a gdy się zeszklą pozostałe warzywa i mięso. Podsmaż je do zarumienienia mieszając co chwilę. Następnie dodaj ryż i kontynuuj smażenie przez kolejne 3-4 minuty. Teraz mieszaj już niemal bez przerwy. Na koniec dodaj sos sojowymi i smaż całość mieszając przez około minutę. Po tym czasie zdejmij patelnię i zacznij przygotowywać sos i omlet.

Przygotowanie sosu:

Jeśli decydujesz się przyrządzić sos do omurice umieść wszystkie jego składniki w rondelku i wymieszaj je razem. Gdy dobrze się rozmieszają włącz palnik i podgrzewaj całość na średnim ogniu. Jeśli zacznie wrzeć zmniejsz moc palnika do minimum i zostaw go na 2-3 minuty by zgęstniał. Gdy osiągniesz ten efekt wyłącz palnik pod rondlem.

Przygotowanie omletu i składanie omurice:

Jajka rozbij i wlej do miseczki. Dodaj sól. Roztrzep je widelcem tak by ładnie się pieniły. W międzyczasie na patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury wlej jajka i smaż je na wolnym ogniu do ścięcia z jednej strony. Wówczas ostrożnie przełóż go do głębokiej miski tak by przykryj całe naczynie. Jak wspomniałem należy to zrobić ostrożnie by omlet nie pękł. Wyłóż na niego ryż i lekko przyklep. Następnie złóż boki do środka. Wówczas przykryj miskę szerokim talerzem ułożonym tak by po przewróceniu omurice pojawił się na stronie talerza na której jemy. Gotowy omurice polej ketchupem lub sosem. Możesz posypać go także posiekanym szczypiorkiem. Możesz do niego podać swoje ulubione kimchi (np. to z rzodkwi) lub sałatkę namasu. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się przepis na omurice sprawdź także inne moje wpisy z innymi daniami pochodzącymi z azjatyckich krajów

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »