Oponki serowe to deser, który moja babcia robiła mojej mamie, a mama mi i bratu, a my chętnie się nim zajadaliśmy co nie powinno nikogo dziwić, ponieważ są wręcz nieziemsko pyszne. To pulchne, smażone ciasteczka w których skład wchodzi jedynie twarożek, mąka, jako, odrobina cukru i soda

Składniki na oponki serowe:

Na ciasto:

  • 200g mąki + plus nieco dodatkowej mąki do oprószenia
  • 250g twarożku
  • jajko
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder do obtoczenia

Przygotowanie:

Twarożek rozdrobnij i wrzuć do miski. Do tej samej miski przesiej mąkę, wbij jajko oraz wsyp sodę i cukier. Z umieszczonych w naczyniu składników zagnieć ciasto. Gotowe przełóż na blat lub stolnicę oproszone mąką. Przyłóż je do mąki z obu stron i rozwałkuj na grubość około 1,5cm. Z rozwałkowanego ciasta kubkiem lub szklanką wycinaj kółka, a następnie z kółek kieliszkiem dziurki na środku każdego kółka. Powtarzaj do ukończenia ciasta. Mniejsze kółka ponownie zagnieć do uzyskania dużego ciasta z którego będziesz wycinać oponki z dziurką lub w szybszej wersji po prostu usmaż także te małe kółka. W garnku lub na dużej patelni rozgrzej olej. Gdy się rozgrzeje usmaż na nim oponki serowe z każdej strony na złoto.

Smacznego!

Zapraszam Cię też po przepisy na inne desery!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »