Ovos Rotos to portugalska wersja popularnych na całym półwyspie iberyjskim jajek z ziemniakami. Jest to proste do wykonania danie, które warto przygotować na śniadanie, ale sprawdzi się też jako obiad czy kolacja. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, a samo przygotowanie nie trwa długo.

Składniki (na trzy porcje):

  • 300g ziemniaków (ewentualnie gotowych frytek lub ziemniaczanych sticksów)
  • Cebula
  • Pół czerwonej papryki
  • 130g chorizo
  • 6 jajek
  • Sól
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • Świeża lub suszona natka pietruszki
  • Oliwa do smażenia

Jeśli nie używasz gotowych frytek lub ziemniaczanych sticksów obierz ziemniaki ze skórki i pokrój na na drobne podłużne paski. Usmaż lub upiecz je do zarumienienia. Przełóż do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym by wsiąknął nadmiar tłuszczu. W międzyczasie pokrój chorizo na plastry. Rozgrzej oliwę na patelni. Usmaż je do zarumienienia na patelni i przełóż na talerz. Pokrój cebulę w drobną kostkę, a paprykę w cienkie plastry. Smaż to na pozostawionej na patelni oliwie. Gdy warzywa się podsmażą wrzuć do naczynia ziemniaczane sticksy i chorizo. Wymieszaj całość. Zrób kilka otworów na jajka. Wbij je w nie i przykryj patelnię pokrywką. Smaż przez kilka minut pod przykryciem do ścięcia jajek. Posyp je solą, pieprzem i natką pietruszki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Translate »