Pa kimchi to rodzaj kimchi czyli koreańskiej kiszonki wykonanej z zielonej cebulki. To pyszna, pikantna przystawka dla miłośników koreańskich przysmaków, która świetnie sprawdzi się jako dodatek na stół pełny innych potraw, ale także jako samodzielna przekąska, na przykład w towarzystwie miski ryżu.

Składniki:
- 500g zielonej cebulki
- 1/3 szklanki sosu rybnego (jeśli chcesz by Twoje kimchi było wege zmień sos rybny na sojowy)
- 1 i 1/2 łyżka mąki ryżowej
- szklanka wody
- łyżka cukru
- 2 łyżki papryki gochugaru
Pa kimchi, przygotowanie:
Odetnij korzenie zielonej cebuli. Następnie umyj ją i przekrój w poprzek. Umieść ją w misce razem z sosem rybnym i dokładnie ją nim natrzyj. Odstaw całość na około godzinę jednakże mniej więcej co 15-20 minut przemieszaj cebulkę.
W trakcie moczenia szczypiorku w rondelku wymieszaj mąkę ryżową z wodą i cukrem. Jeśli wszystko się rozmiesza umieść rondel na gazie i zacznij podgrzewać całość. Gdy zacznie wrzeć ustaw minimalną moc palnika i podgrzewaj całość jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie pozostaw powstały kleik do wystygnięcia.
Po upłynięciu godziny oraz jeśli kleik ostygł wyjmij cebulkę z sosu rybnego. Do pozostałego sosu dodaj kleik ryżowy oraz płatki papryki gochugaru. Wymieszaj całość dokładnie. Wówczas dodaj również zieloną cebulkę i dokładnie wymieszaj całość tak by idealnie obtoczyć ją w powstałej paście. Tak przygotowane kimchi przełóż do słoika i odstaw na 1-2 dni na blacie kuchennym. Następnie odstaw je do lodówki i po około 5-7 dniach można się nim zajadać przechowując je nawet do miesiąca.