Pad phet gai to pikantne danie pochodzące z Tajlandii. Jego nazwa dokładnie tłumaczy to z czego jest przygotowane i w jaki sposób się je robi. Pad oznacza smażenie stir fry, a więc smażenie i mieszanie. phet że danie jest pikantne a gai to, że zrobione jest z kurczaka. Istnieje też inna wersja czyli Pad phet moo, które wygląda tak samo, ale zrobione jest z wieprzowiny oraz wersja z rybą. Danie to przypomina nieco jedno z wielu rodzajów curry, lecz znajduje się w nim zdecydowanie mniej płynu i w przeciwieństwie do wielu curry (lecz nie wszystkich) nie dodaje się do niego mleka kokosowego. Jeśli lubicie tajskie smaki to na pewno Wam posmakuje, więc zapraszam w głąb wpisu po przepis.
Składniki: (na 2-3 porcje)
- pierś z kurczaka o wadze około 500g
- 300g zielonej fasolki
- 2 papryczki chilli
- kilka listków limonki kaffir
- sok z limonki
- 2 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki oleju
Pasta:
- 4 papryczki chilli
- kawałek korzenia galangalu
- 3 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- łodyga trawy cytrynowej
- skórka z limonki
- łyżeczka ziaren kolendry
- łyżeczka białego pieprzu
- kawałek korzenia kurkumy lub duża szczypta mielonej
- 3 łyżki sosu rybnego
Dodatkowo:
- miska ryżu na osobę
Pad phet gai, przygotowanie:
Przygotowanie pasty:
Obierz korzeń imbiru i jeśli chcesz użyć kurkumy w korzeniu ją także. Pokrój korzenie na mniejsze kawałki i wrzuć do moździerza. Obierz i posiekaj drobno szalotki i czosnek. Je także wrzuć do moździerza. Dodaj tam pozostałe składniki i utłucz je na gładką pastę. Możesz także zmiksować składniki pasty w blenderze.
Przygotowanie dania:
Zieloną fasolkę umyj, osusz i odetnij jej końcówki. Opłukaj i osusz papryczki chilli. Pokrój je w paski. W głębokiej patelni lub woku rozgrzej olej. Gdy się rozgrzeje wrzuć pastę curry i przesmaż ją przez 2-3 minuty. W międzyczasie pokrój pierś z kurczaka w kostkę. Gdy pasta się przesmaży dodaj kurczaka i fasolkę. Smaż całość przez około 5 minut mieszając całość. Następnie dodaj wodę, liście limonki kaffir i sos rybny. Duś całość przez kolejne 5 minut kontynuując mieszając. Na koniec dodaj papryczki i sok z limonki. Wymieszaj całość i podgrzewaj jeszcze przez minutę. Smacznego!