Pad phet gai, tajski smażony kurczak na ostro

Pad phet gai to pikantne danie pochodzące z Tajlandii. Jego nazwa dokładnie tłumaczy to z czego jest przygotowane i w jaki sposób się je robi. Pad oznacza smażenie stir fry, a więc smażenie i mieszanie. phet że danie jest pikantne a gai to, że zrobione jest z kurczaka. Istnieje też inna wersja czyli Pad phet moo, które wygląda tak samo, ale zrobione jest z wieprzowiny oraz wersja z rybą. Danie to przypomina nieco jedno z wielu rodzajów curry, lecz znajduje się w nim zdecydowanie mniej płynu i w przeciwieństwie do wielu curry (lecz nie wszystkich) nie dodaje się do niego mleka kokosowego. Jeśli lubicie tajskie smaki to na pewno Wam posmakuje, więc zapraszam w głąb wpisu po przepis.

Składniki: (na 2-3 porcje)

  • pierś z kurczaka o wadze około 500g
  • 300g zielonej fasolki
  • 2 papryczki chilli
  • kilka listków limonki kaffir
  • sok z limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju

Pasta:

  • 4 papryczki chilli
  • kawałek korzenia galangalu
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • łodyga trawy cytrynowej
  • skórka z limonki
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • łyżeczka białego pieprzu
  • kawałek korzenia kurkumy lub duża szczypta mielonej
  • 3 łyżki sosu rybnego

Dodatkowo:

  • miska ryżu na osobę

Pad phet gai, przygotowanie:

Przygotowanie pasty:

Obierz korzeń imbiru i jeśli chcesz użyć kurkumy w korzeniu ją także. Pokrój korzenie na mniejsze kawałki i wrzuć do moździerza. Obierz i posiekaj drobno szalotki i czosnek. Je także wrzuć do moździerza. Dodaj tam pozostałe składniki i utłucz je na gładką pastę. Możesz także zmiksować składniki pasty w blenderze.

Przygotowanie dania:

Zieloną fasolkę umyj, osusz i odetnij jej końcówki. Opłukaj i osusz papryczki chilli. Pokrój je w paski. W głębokiej patelni lub woku rozgrzej olej. Gdy się rozgrzeje wrzuć pastę curry i przesmaż ją przez 2-3 minuty. W międzyczasie pokrój pierś z kurczaka w kostkę. Gdy pasta się przesmaży dodaj kurczaka i fasolkę. Smaż całość przez około 5 minut mieszając całość. Następnie dodaj wodę, liście limonki kaffir i sos rybny. Duś całość przez kolejne 5 minut kontynuując mieszając. Na koniec dodaj papryczki i sok z limonki. Wymieszaj całość i podgrzewaj jeszcze przez minutę. Smacznego!

Jeśli spodobało Ci się pad phet gai sprawdź inne moje wpisy z daniami kuchni tajskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w media społecznościowe

Dodaj komentarz

Translate »