Hortobagy to pierwszy, powstały w 1973 roku park narodowy na Węgrzech leżący na Wielkiej Nizinie Węgierskiej. Zajmujący ponad 80tys. ha w 1999 roku park został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Jego nazwa pochodzi od puszty Hortobagy czyli bezleśnego, stepowego, równinnego obszaru. Hortobagy to również człon nazwy jednego z najpopularniejszych węgierskich dań czyli Palacsnita Hortobagy na które przepis dziś publikuję.

Składniki: (na około 6 porcji)
Palacsnita:
- pół szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- szklanka mleka
- pół szklanki wody
- łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 2 łyżki oleju
Nadzienie:
- 350g cielęciny
- duża cebula
- 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki w proszku
- 2 łyżki smalcu z mangalicy (można zastąpić zwykłym wieprzowym)
- 2 pomidory
- papryka czerwona
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól
Sos:
- odlany sos z nadzienia
- łyżka śmietany
Przygotowanie palacsnita:
Mąkę przesiej, wsyp do miski. Wbij jajka, wlej mleko, wodę i olej. Dodaj sól, cukier i zmiksuj całość lub dokładnie ubij trzepaczką do jajek. Rozgrzej patelnię naleśnikową. Wylej chochlę masy gdy patelnia osiągnie odpowiednią temperaturę. Smaż je po około 50 sekund z każdej strony.
Przygotowanie nadzienia:
Cielęcinę pokrój w kostkę i odłóż na bok. Smalec roztop w głębokiej patelni. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć ją na patelnię i podsmaż do zarumienienia. Wsyp wędzoną paprykę w proszku i dokładnie wymieszaj by się nie przypaliła. Wrzuć cielęcinę i obsmaż ją szybko po czym wlej około dwie szklanki wody. Umyj pomidory i paprykę. Wykrój gniazdo papryki i pokrój ją w kostkę. Wrzuć do całości. Pomidory zetrzyj na tarce i również wrzuć na patelnię. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Duś przez około 20-25 minut. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia i odlej sos do innego naczynia odciskając nadzienie.
Przygotowanie sosu:
Odlany sos wymieszaj z jeszcze jedną łyżką śmietany.
Naleśniki wyłóż farszem. Złóż je w kopertę i polej sosem. Na wierzchu ułóż kleks kwaśnej śmietany. Smacznego!
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!