Panettone Con pasta di Frutta – Panettone z pastą owocową

Panettone to jeden z moich ulubionych włoskich wypieków. To chlebek pochodzący z Lombardii, który od mniej więcej XVIII wieku kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia na które jest głównie wypiekany. Najpopularniejsza, tradycyjna wersja Pannettone zawiera kandyzowane skórki pomarańczy, cytryny oraz rodzynki. Tą być może zaprezentuję innym razem, dziś bowiem Panettone con pasta di frutta czyli Panettone z pastą owocową. Przygotowanie tego wypieku z pewnością zajmuje sporo czasu (mam na myśli głównie czekanie, samej pracy nie jest przesadnie dużo), lecz efekty zdecydowanie są tego warte.

Składniki: (na formę o średnicy 20cm)

Zaczyn:

  • 20g drożdży
  • 125ml wody
  • 90g mąki manitoba
  • 65g cukru

Ciasto 1:

  • Zaczyn
  • 20g drożdży
  • 160g mąki manitoba
  • 4 żółtka
  • 45g masła
  • łyżka miodu

Pasta owocowa:

  • 2 pomarańcze
  • 2 mandarynki
  • 2 cytryny
  • 125g cukru

Ciasto 2:

  • Ciasto 1
  • Pasta owocowa
  • 30g miodu
  • 275g mąki manitoba
  • 20g masła

Przygotowanie zaczynu:

Drożdże kruszymy do miseczki, wlewamy wodę, dodajemy cukier i mąkę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę pod przykryciem.

Przygotowanie ciasta 1:

Drożdże pokrusz do dużej miski. Dodaj zaczyn i kolejną porcję mąki. Do innej miski wbij 4 żółtka (białka wykorzystasz gdzieś indziej) oraz dodaj masło i miód. Całość utrzyj ze sobą mikserem. Taką masę dodaj do zaczynu i dokładnie wymieszaj robotem lub drewnianą łyżką na jednolitą masę. Przykryj i odstaw na 12h do lodówki.

Przygotowanie pasty owocowej:

Owoce sparz wrzątkiem. Z jednej cytryny, pomarańczy i mandarynki zetrzyj skórki uważając by nie ścierać także białych części skórek by pasta nie była gorzka. Po starciu obierz wszystkie owoce i pokrój na mniejsze części. Wyjmij pestki. Owoce wrzuć do rondelka. Zasyp cukrem i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie zmiksuj całość blenderem na gładką pastę. Ostudź

Przygotowanie ciasta 2 i pieczenie:

Po upłynięciu 12 godzin wyjmij ciasto z lodówki, dodaj do niego ostudzoną pastę owocową, miód i kolejną porcję mąki. Wymieszaj całość na gładką jednolitą masę i kilkukrotnie wyrób składając na kopertę.. Odstaw na 2 godziny. Panettone piecze się w formie przeznaczonej właśnie do tego wypieku oraz w papierze, który bez problemu można dostać w sklepach internetowych. Jeśli nie masz tych rzeczy, spokojnie dalej możesz zrobić swoje Panettone. Użyj tortownicy o małej średnicy. np 20cm lub mniejszej. Zmierz średnicę swojej tortownicy i odmierz tą wartość plus centrymetr zapasu na papierze do pieczenia. Odetnij ten kawałek i złóż go w okrąg o pożądanej średnicy z centymetrową zakładką w zapasie. Wzdłuż zakładki zaszyj papier tak by stał się nierozpadającym się okręgiem. Wystarczy, że zszyjesz do wysokości około 15cm. Resztę papieru zetnij. Powstałą papierową formą wyłóż tortownicę nasmarowaną tłuszczem. Sugerowałbym nie lekceważyć wykonania lub kupienia takiej formy, ponieważ tortownice mają zwykle 7-10cm wysokości, a Panettone wyrośnie na około 15cm, więc wielce prawdopodobne, że ciasto bez papierowej formy po prostu wylałoby się z tortownicy. Na przygotowaną tortownicę wyłóż ciasto i pozostaw je na pół godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przed włożeniem Panettone do piekarnika natnij je z wierzchu na krzyż i w zagłębienie włóż po plastrze masła. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut. Po wyciągnięciu zdejmujemy boki tortownicy i przebijamy ciasto na wylot 2-3 stalowymi wykałaczkami. Następnie umieszczamy je nad garnkiem o dużej średnicy lub między dwoma garnkami tak by stalowe wykałaczki utrzymywały ciasto. Panettone podczas studzenia ma zwisać do górny dnem. Wiem, że być może całość wydaje się na pierwszy rzut oka trudna, ale naprawdę przygotowanie Panettone jest łatwiejsze niż może się wydawać. Smacznego!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »