Panierowany filet z miruny pod śmietanowo-porową pierzynką z puree ziemniaczanym

Dziś ryba, ponieważ dawno nie działo się tu nic w kwestii. Przypomniałem sobie przy okazji przepis na panierowany, smażony filet, w tym wypadku z miruny, lecz oczywiście możecie go wymienić na inną białą rybę. Podaje się go z śmietanowo-porową pierzynką, która nadaje całości pysznego, ożywczego smaku. Do tego polecam aksamitne puree ziemniaczane. Jeśli lubicie ryby to szczerze zachęcam.

Składniki (na 4 porcje):

Smażony filet:

  • dwa duże płaty fileta z miruny
  • sól
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • sok z połowy cytryny
  • jajko
  • mąka do obtoczenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Pierzynka śmietanowo-porowa:

  • por
  • łyżka masła
  • dwie łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu

Puree ziemniaczane:

  • 1kg surowych ziemniaków
  • 50g masła
  • 80ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta czarnego pieprzu

Przygotowanie smażonego filetu:

Płaty fileta z miruny dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli masz mrożony filet oczywiście najpierw musisz go odmrozić. Osobiście jeśli to możliwe zawsze korzystam ze świeżego. Osuszone filety pokrój na pół tak by były cztery części. Oprósz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i pokrop każdy kawałek sokiem z cytryny. Tak przygotowany filet odstaw na co najmniej kwadrans do lodówki. Następnie po wyciągnięciu obtocz każdy kawałek najpierw w mące, później w rozbitym jajku, a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury połóż na niej kawałki panierowanej ryby i smaż ją do zarumienienia z obu stron. Zajmie to około 4 minutę na stronę.

Przygotowanie pierzynki śmietanowo-porowa:

Przekrój pora na pół, a następnie dokładnie go umyj. Odetnij końcówkę korzeniowa oraz najciemniejszą zielona część. Połówki pora pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Gdy się roztopi wrzuć na nie pokrojonego pora. Gdy się zeszkli dodaj śmietanę, wymieszaj całość i smaż jeszcze przez około minutę co chwilę mieszając całość. Na koniec dodaj szczyptę soli i pieprzu. Tak przygotowanego pora ze śmietaną ułóż na wierzchu usmażonego fileta

Przygotowanie puree ziemniaczanego:

Obierz ziemniaki. Pokrój je na mniejsze części i wstaw w osolonej wodzie do ugotowania. Gdy ziemniaki się ugotują odcedź je z wody i wstaw je jeszcze na kilka sekund na gaz tak by wyparowały jej ostatnie drobinki. Następnie zdejmij je z gazu i za pomocą praski przeciśnij je dokładnie. W rondelku podgrzej mleko i masło tak by się rozpuściło. Nie dopuść jednak do wrzenia. Dodaj gałkę muszkatołową i szczyptę czarnego pieprzu. Gdy masło się rozpuści przelej zawartość rondelka do utłuczonych ziemniaków i dokładnie je wymieszaj.

Na talerz wyłóż porcję ziemniaczanego puree, kawałek usmażonego fileta, na który wyłóż nieco pierzynki śmietanowo-porowej. Smacznego!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »