Pansotti, liguryjskie pierożki z boćwiną i szpinakiem

Pansotti to tradycyjne pierożki z ligurii bez których nie ma wręcz mowy o kuchni tego zachodnio-włoskiego regionu. Występują zazwyczaj w kształcie trójkątów lub z dodatkowym zlepieniem dwóch jego wierzchołków tak by powstało coś przypominającego „uszka”. Najpopularniejszym ich nadzieniem jest to, które właśnie przygotowałem, a więc boćwina czyli burak liściasty, szpinak i ogórecznik, który u nas traktowany jest jako polny chwast. Mają one także wyjątkowe ciasto, do których dodaje się kieliszek białego wytrawnego wina. Tradycyjnie podaje się je z dodatkiem emblematycznego dla tego regionu sugo di noci czyli sosu z orzechów włoskich, który prezentowałem już kiedyś pisząc o innym popularnym makaronie liguryjskim czyli pasta con salsa di noci. Gwarantuję, że jeśli spróbujecie pansotti po prostu się w nich zakochacie.

Składniki:

Ciasto:

  • 500g mąki typu 00
  • 120ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 400g buraka liściastego
  • 200g szpinaku
  • opcjonalnie 200g ogórecznika
  • 100g sera prescinseua (niemal niedostępny w Polsce, więc można zastąpić podobną ricottą)
  • 30g tartego parmezanu
  • jajko
  • łyżka majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sugo di noci:

  • 200g orzechów włoskich
  • 30g orzechów pini
  • 200ml mleka
  • sucha bułka
  • ząbek czosnku
  • 30g parmezanu (w wersji wegetariańskiej do zastąpienia innym wege serem w przypominającym smak parmezanu)
  • łyżeczka majeranku
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 50ml oliwy

Dodatkowo:

  • łyżka topionego masła do polania
  • opcjonalnie posiekane orzechy włoskie
  • opcjonalnie nieco dodatkowego tartego parmezanu do posypania

Przygotowanie pansotti:

Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiej do miski i usyp z niej kopczyk. Do środka wsyp sól, wbij jajko oraz wlej wino i wodę. Następnie zacznij mieszać dłońmi wszystkie składniki i wyrób z nich jednolite, gładkie ciasto. Gdy będzie gotowe owiń je w ściereczkę i odstaw na około pół godziny by odpoczęło.

Przygotowanie nadzienia:

Warzywa opłukaj i osusz. Następnie blanszuj je przez 2 minuty w gotującej się wodzie. Po odcedzeniu ich pozostaw je do ostygnięcia. Następnie drobno je posiekaj i umieść w misce. Dodaj przyprawy, jajko i sery. Wymieszaj całość dokładnie.

Przygotowanie sugo di noci:

Orzechy włoskie blanszuj przez 2-3 minuty we wrzącej wodzie. Następnie odsącz je i pozwól im chwilę ostygnąć. Wówczas postaraj się obrać je ze skórki. W międzyczasie do wysokiego naczynia lub dużej miski włóż bułkę i zalej ją mlekiem tak by nasiąknęła i zmiękła. Gdy obierzesz orzechy wrzuć je do naczynia z bułką i mlekiem. Dodaj także orzechy pini, przyprawy i obrany posiekany ząbek czosnku oraz oliwę. Zmiksuj całość na gładką pastę o kremowej konsystencji.

Lepienie, gotowanie i podanie pansotti:

Ciasto podziel na części. Umieść je na stolicy oprószonej mąką. Pierwszą z części rozwałkuj na płasko, na grubość kilku milimetrów. Następnie podziel je na prostokąty o bokach mniej więcej 6-7cm. Na każdym z kawałka ciasta ułóż kulkę nadzienia i zagnij ciasto tak by powstał trójkąt. Jeśli chcesz możesz także zlepić ze sobą dwa wierzchołki tak by powstało coś w rodzaju uszka, ponieważ pansotti często przybierają także taką formę. Następnie powtarzaj ich lepienie do skończenia ciasta i nadzienia. Gotuj je przez 8-10 minut w osolonej wodzie. Podawaj z sugo di noci. Możesz także polać danie topionym masłem, posiekanymi orzechami włoskimi i dodatkową porcją tartego parmezanu. Smacznego!

Jeśli spodobały Ci się pansotti sprawdź także inne moje przepisy na dania kuchni włoskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »