Pao de Deus czyli cudowna portugalska drożdżówka z nadzieniem kokosowym

Kuchnia portugalska. Czytając o niej często widzę: „Świetne ryby”, „Cudowne owoce morza”, „Pyszne warzywa”, „Dobre mięsa”. To wszystko prawda, lecz to także cudowne desery. Trudno mówić o kuchni portugalskiej nie wspominając chociażby o Pasteis de Nata, Papos de Anjo czy Pao de Deus. Dzisiejszy wpis podyktowany będzie właśnie temu ostatniemu z wymienionych deserów. Pao de deus to w tłumaczeniu „Chleb Boży” i coś w tym jest, bo te drożdżówki z genialną polewą kokosową są naprawdę boskie.

Składniki: (15 drożdżówek)

Ciasto:

  • 600g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 130g masła
  • 30g świeżych drożdży
  • 350ml mleka
  • Szczypta soli

Polewa kokosowa:

  • 300ml mleka
  • Jajko
  • 2 żółtka
  • 50g mąki pszennej
  • 120g cukru
  • 250g wiórek kokosowych

Dodatkowo:

  • Roztrzepane jajko do posmarowania
  • Cukier puder do posypania

Odmierz składniki ciasta. Podgrzej mleko do około 30 stopni Celsjusza.  Dodaj drożdże i łyżeczkę cukru. Przykryj ściereczką i pozostaw na 10-15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie do miski wsyp mąkę, cukier i szczyptę soli. Roztop masło i wlej je oraz wyrośnięty zaczyn do mąki. Dokładnie wymieszaj całość i wyrabiaj przez około 10-15 minut by osiągnąć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na tyle części ile chcesz otrzymać drożdżówek. Uformuj z nich kuleczki i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

W rondelku zagotuj mleko i zdejmij je z ognia. W innym naczyniu wymieszaj jajko z żółtkami, mąką i cukrem. Powoli dodawaj zmieszane składniki do mleka i mieszaj do osiągnięcia gładkiej masy. Możesz pomóc sobie blenderem lub mikserem. Gładką masę wstaw na palnik o małej mocy i podgrzewaj cały czas mieszając do momentu aż zgęstnieje. Nie dopuść do zagotowania. Gdy zgęstnieje zdejmij z ognia i dodaj wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj.

Wysmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem. Na górnej powierzchni każdej z nich zrób małe nacięcie. Nabierz łyżkę polewy kokosowej. Nałóż ją w nacięcie, tyle ile się zmieści. Pozostałą wysmaruj na wierzchu bułeczek. Wstaw drożdżówki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 15-20 minut. Gotowe posyp cukrem pudrem. Smacznego!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »