Pao recheado com queijo, chleb nadziewany serem

Pao recheado to jedna z moich ulubionych portugalskich przekąsek. Portugalczycy są wielkimi miłośnikami zapiekanych chlebów i mają wiele wersji z przeróżnymi nadzieniami, których głównym składnikiem zazwyczaj jest ser. Tak było i tym razem, bowiem skorzystałem dojrzałego sera, pora, czosnku i cebuli, więc pewnie jesteście w stanie sobie wyobrazić ten cudowny zapach wydzielający się w trakcie przyrządzania i pieczenia tego przysmaku i sprawiał, że z minuty na minutę robiłem się coraz bardziej głodny. Oprócz tego, że jest niezwykle pyszny to Pao recheado ma jeszcze jedną zaletę. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli więc spodziewasz się nagłej wizyty gości lub dopadł Cię nagły głód będziesz w stanie błyskawicznie go przygotować. Ma też jedną wadę, jest niezwykle kaloryczny, ale przecież czasem można sobie pozwolić.

Składniki:

  • okrągły bochenek pszennego chleba
  • 150g twardego dojrzałego sera np. Queijo Sao Jorge, ale jeśli nie macie gdzie kupić portugalskiego sera można użyć innego twardego sera
  • łyżka oliwy
  • cebula
  • por
  • 4 ząbki czosnku
  • szklanka mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu
  • sól do smaku
  • opcjonalnie posiekany szczypiorek do posypania z wierzchu

Pao recheado, przygotowanie:

Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je posiekaj. Pora przetnij wzdłuż i dokładnie umyj, a następnie pokrój w półplasterki. W głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Gdy nabierze temperatury dodaj cebulę oraz czosnek i smaż je do zeszklenia. Wówczas dodaj pora i zamieszaj całość i smaż jeszcze przez minutę lub dwie aż por również się zeszkli. W międzyczasie ser pokrój w niedużą kostkę. Gdy por się zeszkli dodaj mleko, przyprawy i pokrojony w kostkę ser. Duś całość na wolnym ogniu przez około 5 minut. W tym czasie z wierzchu chleba wykrój otwór i wydrąż jego miąższ. Porwij go na mniejsze części i dodaj do masy serowej. Dokładnie ją wymieszaj. Gdy stanie się gęsta nałóż ją do wydrążonego bochenka. Jeśli wyjdzie jej nieco za dużo nadmiar możesz nałożyć na wyciętej góry chleba, która może posłużyć także jako pokrywka. Nadziany chleb połóż na blasze wstaw do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni i piecz przez około 5-7 minut. Jeśli chcesz po upieczeniu możesz posypać go świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się pao recheado czyli portugalski chleb nadziewany i zapiekany z serem sprawdź także inne moje wpisy z przepisami z tego kraju

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »