Papoutsakia to greckie danie z bakłażana nadziewanego sosem na bazie mięsa mielonego i zapiekanego pod beszamelem i serem. Jego nazwa nawiązuje do kształtu, który przypomina obuwie i w tłumaczeniu na polski oznacza właśnie buty. Może nie są najszybsze w przygotowaniu, lecz dość proste, a smak wynagradza czas oczekiwania. Najlepiej smakuje w towarzystwie zapiekanych z oliwą i sokiem z cytryny ziemniaków. Jeśli lubicie bakłażany musicie je wypróbować.

Papoutsakia, składniki: (na 4 porcje)
Na bakłażany:
- 2 bakłażany
- 300g mielonej wołowiny
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 400g pomidorów
- 2-3 łyżki oliwy
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta oregano
- szczypta cynamonu
- sól
- pieprz
- 200g sera kefalotiri
Na beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 3 szklanki mleka
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Dodatkowo: (opcjonalnie jeśli chcesz przygotować do bakłażana pieczone ziemniaki)
- około 600g ziemniaków
- 2 łyżka oliwy
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka oregano
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Papoutsakia, przygotowanie:
Przygotowanie bakłażanów:
Bakłażany umyj, przekrój na pół i wydrąż ich miąższ. Natnij skórki pomidorów, sparz je i obierz, a następnie pokrój w kostkę i odstaw. Obierz cebulę oraz czosnek i posiekaj je drobno. Na patelni rozgrzej oliwę. Gdy nabierze temperatury wrzuć cebulę i czosnek i smaż je do zeszklenia. Wówczas dodaj mięso oraz wydrążony miąższ z bakłazanów i podsmażaj całość mieszając przez około 2 minuty. Następnie dodaj przygotowane wcześniej pomidory i przyprawy. Duś całość około pół godziny aż sos stanie się gęsty. W międzyczasie na drugiej, suchej patelni przesmaż wydrążone bakłażany z każdej strony przez około 2 minuty.
Przygotowanie beszamelu:
Podgrzej mleko w rondelku do około 40-50 stopni. W międzyczasie w drugim rondelku lub na patelni roztop masło na minimalnej mocy palnika i łyżka po łyżce dodawaj mąkę cały czas mieszając. Ewentualne grudki rozetrzyj. Następnie dodaj mleko i przyprawy. Wówczas zwiększ moc palnika mniej więcej do połowy i mieszaj całość. Gotuj do czasu zredukowania całości mniej więcej do gęstości śmietany kremówki. Co ważne nie zraź się do rzadkiej konsystencji zaraz po wlaniu mleka i nie dodawaj więcej mąki.
Przygotowanie ziemniaków: (opcjonalnie jeśli chcesz przygotować do bakłażana pieczone ziemniaki)
Ziemniaki obierz i umyj, a następnie pokrój na małe kawałki przypominające frytki. Umieść je w misce i dodaj wszystkie pozostałe dodatki i wymieszaj całość dokładnie by obtoczyć ziemniaki oliwą z sokiem z cytryny i przyprawami.
Składanie i pieczenie:
Gotowy sos mięsny nałóż do wydrążonych bakłażanów. Na sos nałóż nieco sosu beszamelowego i przykryj go tartym lub pokruszonym serem kefalotiri. Ułóż je na blasze i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz je przez około 40 minut. Jeśli chcesz przygotować także pieczone ziemniaki umieść je na blasze razem z bakłażanem. Smacznego!