Papoutsakia, bakłażan zapiekany z mięsem mielonym

Papoutsakia to greckie danie z bakłażana nadziewanego sosem na bazie mięsa mielonego i zapiekanego pod beszamelem i serem. Jego nazwa nawiązuje do kształtu, który przypomina obuwie i w tłumaczeniu na polski oznacza właśnie buty. Może nie są najszybsze w przygotowaniu, lecz dość proste, a smak wynagradza czas oczekiwania. Najlepiej smakuje w towarzystwie zapiekanych z oliwą i sokiem z cytryny ziemniaków. Jeśli lubicie bakłażany musicie je wypróbować.

Papoutsakia

Papoutsakia, składniki: (na 4 porcje)

Na bakłażany:

  • 2 bakłażany
  • 300g mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400g pomidorów
  • 2-3 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta oregano
  • szczypta cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • 200g sera kefalotiri

Na beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Dodatkowo: (opcjonalnie jeśli chcesz przygotować do bakłażana pieczone ziemniaki)

  • około 600g ziemniaków
  • 2 łyżka oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka oregano
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Papoutsakia, przygotowanie:

Przygotowanie bakłażanów:

Bakłażany umyj, przekrój na pół i wydrąż ich miąższ. Natnij skórki pomidorów, sparz je i obierz, a następnie pokrój w kostkę i odstaw. Obierz cebulę oraz czosnek i posiekaj je drobno. Na patelni rozgrzej oliwę. Gdy nabierze temperatury wrzuć cebulę i czosnek i smaż je do zeszklenia. Wówczas dodaj mięso oraz wydrążony miąższ z bakłazanów i podsmażaj całość mieszając przez około 2 minuty. Następnie dodaj przygotowane wcześniej pomidory i przyprawy. Duś całość około pół godziny aż sos stanie się gęsty. W międzyczasie na drugiej, suchej patelni przesmaż wydrążone bakłażany z każdej strony przez około 2 minuty.

Przygotowanie beszamelu:

Podgrzej mleko w rondelku do około 40-50 stopni. W międzyczasie w drugim rondelku lub na patelni roztop masło na minimalnej mocy palnika i łyżka po łyżce dodawaj mąkę cały czas mieszając. Ewentualne grudki rozetrzyj. Następnie dodaj mleko i przyprawy. Wówczas zwiększ moc palnika mniej więcej do połowy i mieszaj całość. Gotuj do czasu zredukowania całości mniej więcej do gęstości śmietany kremówki. Co ważne nie zraź się do rzadkiej konsystencji zaraz po wlaniu mleka i nie dodawaj więcej mąki.

Przygotowanie ziemniaków: (opcjonalnie jeśli chcesz przygotować do bakłażana pieczone ziemniaki)

Ziemniaki obierz i umyj, a następnie pokrój na małe kawałki przypominające frytki. Umieść je w misce i dodaj wszystkie pozostałe dodatki i wymieszaj całość dokładnie by obtoczyć ziemniaki oliwą z sokiem z cytryny i przyprawami.

Składanie i pieczenie:

Gotowy sos mięsny nałóż do wydrążonych bakłażanów. Na sos nałóż nieco sosu beszamelowego i przykryj go tartym lub pokruszonym serem kefalotiri. Ułóż je na blasze i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz je przez około 40 minut. Jeśli chcesz przygotować także pieczone ziemniaki umieść je na blasze razem z bakłażanem. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się papoutsakia sprawdź inne moje wpisy z przepisami kuchni greckiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »