Pappardelle col sugo di coniglio, wstęgi z sosem z królika

Dziś zapraszam na tradycyjne, eleganckie danie: pappardelle col sugo di coniglio, a więc makaronowe wstęgi z sosem z królika. Ten stary przepis pochodzi z Toskanii, w której hoduje się bardzo dużo królików. Zbaczając jednak nieco na toskańską prowincję można spotkać tam także wiele zajęcy, z których miejscowi przyrządzają równie dobre specjały. O tym jednak może kiedy indziej, gdyż jak wspomniałem dziś zająłem się królikiem. Całość nieskromnie mówiąc wyszła doprawdy wybornie, więc jeśli będziecie mieli okazję spróbować tej potrawy nie wahajcie się ani chwili lub przyrządźcie ją z poniższego przepisu w domu.

Składniki: (na około 5 porcji)

  • 500g makaronu pappardelle
  • około kilogramowa tusza królika
  • około 1,5l bulionu
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 200g pancetty
  • 500g pomidorów
  • 4 ząbki czosnku (2 do marynaty i 2 do sosu
  • cebula
  • czerwona cebula
  • marchewka
  • łodyga selera naciowego
  • 500ml czerwonego wytrawnego wina (najlepiej toskańskiego, na przykład Brunello di Montalcino)
  • kilka liści laurowych (część do marynaty i część do sosu)
  • gałązka rozmarynu (jedna do marynaty i druga do sosu)
  • kilka liści szałwii (część do marynaty i część do sosu)
  • kilka ziaren ziela angielskiego (część do marynaty i część do sosu)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 100g pecorino toscano

Przygotowanie Pappardelle col sugo di coniglio:

Mięso z królika umyj, a następnie podziel na części i odstaw na do miski. Wklej do niej połowę wina, a także dodaj część liści laurowych, liści szałwii, ziaren ziela angielskiego, gałązkę rozmarynu i połowę czosnku. Odstaw całość do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie obierz drugą połowę czosnku, cebule, pietruszkę i marchewkę i pokrój je, a także łodygę selera naciowego na drobne kawałki. W niedużą kostkę pokrój także pancette. W głębokiej patelni rozgrzej masło i oliwę. Gdy się nabiorą temperatury wyłóż kawałki mięsa z królika i smaż je do zarumienienia z obu stron. Gdy nabiorą barwy dodaj pokrojoną pancette i warzywa, a także pozostałe liście laurowe, szałwię, rozmaryn i ziele angielskie. Przesmaż całość razem na wolnym ogniu przez kilka minut co jakiś czas mieszając.

W międzyczasie natnij skórki pomidorów i sparz je wrzątkiem. Zdejmij z nich skórę i pokrój w kostkę. Odłóż na później. Podkręć moc palnika na maksa i wlej wino. Gdy umieścisz je w patelni za pomocą łopatki zdejmij z patelni całe zarumienienie tak by uzyskać jak najwięcej smaku. Gdy wino odparuje wlej nieco bulionu i dodaj pokrojone pomidory. Duś całość na bardzo wolnym ogniu przez około 2-3 godziny aż mięso z królika zmięknie co jakiś czas podlewając całość bulionem.

Gdy mięso królika zmięknie wyłów je z sosu i dokładnie oraz uważnie oddziel je od kości. Następnie ponownie umieść je w sosie. Mniej więcej 15-20 minut przed końcem duszenia mięsa w sosie zacznij gotować osoloną wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć wrzuć makaron i gotuj go do poziomu al dente. Wówczas przełóż go do sosu i dokładnie w nim rozmieszaj. Gotowe danie podziel na porcje i wyłóż na talerze posypując z wierzchu pecorino toscano.

Jeśli spodobał Ci się przepis na pappardelle col sugo di coniglio sprawdź inne moje wpisy z przepisami kuchni włoskiej!

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »