Jedni kochają, inni nienawidzą. Ja zaliczam się do tej pierwszej grupy ze względu na to, że bardzo lubię ryby, a kanapki z paprykarzem to dla mnie sposób na szybką, smaczną przekąskę. Żaden paprykarz nie równa się jednak z tym przygotowanym własnoręcznie. Zrobienie go jest banalnie proste.

Składniki:
- Makrela wędzona
- 100g brązowego ryżu (jeśli korzystasz z pakowanego ryżu, użyj jednej torebki)
- Woda
- Cebula
- Marchewka
- Papryka czerwona
- 400g pomidorów
- Łyżka koncentratu pomidorowego
- Łyżka oleju
- Łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- Sól
- Świeżo mielony pieprz czarny
Ugotuj ryż do miękkości według oznaczenia na opakowaniu, około 35 minut. Obierz cebulę i marchewkę. Cebulę pokrój w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umyj paprykę i także pokrój ja w kostkę. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć na nią cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną paprykę i startą marchewkę. Duś pod przykryciem do zmiękczenia marchewki. W międzyczasie umyj pomidory, pokrój je w kostkę i przełóż do miski. Gdy marchew zmięknie dodaj pokrojone pomidory i łyżkę koncentratu, wymieszaj i zagotuj. W tym czasie obierz makrele ze skóry i oddziel mięso ryby od ości. Rozduś je widelcem. Gdy ryż będzie gotowy odcedź go i dodaj do warzyw z pomidorami. Dodaj makrelę i wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Gotowy paprykarz przełóż do słoiczków. Podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego!