Paprykowe kaszotto z pęczaku

Dawno nie było niczego z kaszą, więc trzeba było to w końcu nadrobić. Tak więc zakasałem rękawy i przygotowałem kaszotto z pęczaku w towarzystwie papryki. Całość wyszła świetnie, napęczniała kasza była miękka, lecz nierozgotowana, a towarzystwo aromatycznego, paprykowego smaku dało genialne połączenie.

Składniki: (na około 4 porcje)

  • 300g kaszy pęczak
  • 3 papryki (mogą być w różnych kolorach, ja akurat miałem żółtą i czerwoną)
  • czerwona cebula
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • bulion warzywny (około litr)
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • łyżka masła
  • kieliszek białego, wytrawnego wina
  • łyżeczka mielonej, wędzonej papryki
  • łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • sół
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie coś zielonego do posypania z wierzchu

Przygotowanie kaszotto:

Przygotowanie kaszotto rozpocznij od umycia papryk. Następnie przekrój je na pół, odetnij ich gniazda nasienne i ogonki. Pokrój w kostkę lub paski. Wówczas zajmij się cebulą i czosnkiem. Obierz je i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Gdy nabierze temperatury wrzuć cebule i zacznij ją szklić. Po kilku sekundach dodaj także czosnek. Kiedy cebula i czosnek będą zeszklone dodaj pokrojoną wcześniej paprykę. Zasmażaj całość przez kilka minut.

Gdy warzywa zmiękną podkręć moc palnika do maksimum i wlej wino. Cały czas mieszaj zdejmując wszystkie potencjalne przyklejenia z patelni. Gdy wino odparuje zmniejsz moc palnika do średniej dodaj drugą łyżkę oleju i wsyp pęczak. Podsmaż go przez 30 sekund po czym wlej pierwszą porcję bulionu.Gdy pęczak wchłonie bulion wlej kolejną porcję. Powtarzaj tak przez około 15-20 minut. Po tym czasie kasza powinna być ugotowana. Do ostatniej porcji bulionu dodaj także łyżkę masła. Dzięki temu Twoje kaszotto stanie się bardziej kremowe. Gotowe podziel na porcję i nałóż do miseczek. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się przepis na kaszotto paprykowe zapraszam Cię po inne przepisy na dania z kaszą.

By być na bieżąco z wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »