Parmigiana to tradycyjna zapiekanka z południa Włoch złożona z bakłażanów, sosu pomidorowego i dodatków. Jej nazwa nie pochodzi ani od Parmy, bo nie pochodzi z tego miasta, ani sera parmigiano reggiano będącego zwykle jej składnikiem. Nawiązuje ona do słowa w dialekcie sycylijskiego oznaczającego „Persję”, bowiem to właśnie z krajów arabskich pochodziły bakłażany, które już w VIII wieku pojawiły się we Włoszech.jak wspomniałem w pierwszym zdaniu zapiekanka ta pochodzi z południowych Włoszech. Istnieje jednak kilka wersji jej przygotowania. Ja tym razem wybrałem tą pochodzącą z Kampanii, która jest chyba najbardziej popularna na świecie. Poza bakłażanami, sosem pomidorowym z dodatkiem bazylii i parmezanem korzysta się w niej z sera fiori di latte lub mozzarelli, układanej między warstwami. Jeśli podobnie jak ja uwielbiacie bakłażany to zapraszam w głąb wpisu po przepis.
Składniki: (na około 6 porcji)
- 1,5kg bakłażanów
- 1,2kg dojrzałych pomidorów
- kilka łyżek oliwy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek świeżej bazylii
- szczypta oregano
- 400g sera fiori di latte (można zastąpić mozzarellą
- 150g parmezanu
- sól
- pieprz
Parmigiana przygotowanie:
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Natnij skórki pomidorów i sparz je. Następnie obierz je i pokrój w kostkę. Obierz cebulę oraz czosnek i drobno je posiekaj. W rondlu rozgrzej nieco oliwy. Gdy nabierze temperatury wrzuć posiekaną cebulę z czosnkiem. Podsmażaj je do zeszklenia. Wówczas dodaj pomidory i duś je uzyskania gęstego sosu. Wówczas dopraw go do smaku solą i pieprzem. Dodaj także kilka liści bazylii i szczyptę oregano
Przygotowanie bakłażanów:
Bakłażany umyj, pokrój je w cienkie plastry i oprósz solą. Odstaw je na około pół godziny. Po tym czasie opłucz je z nadmiaru soli i osusz, a następnie obsmaż je partiami na odrobinie oliwy tak by się zarumieniły.
Składanie i zapiekanie parmigiany:
Na dno naczynia żaroodpornego wylej 1/3 przygotowanego sosu pomidorowego i rozsmaruj je po całym spodzie. Przykryj sos plastrami usmażonych bakłażanów. Na nie wylej nieco sosu i przykryj go tartym parmezanem i pokrojoną w małą kostkę lub cienkie plastry mozzarellą. Na kolejną warstwę ułóż kolejne plastry bakłażanów. Następnie kolejno układaj sos, ser, bakłażany i tak do skończenia wszystkich składników kończąc warstwą sosu, bakłażanów i parmezanu. Tak złożoną parmiggianę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz ją przez około pół godziny. Po tym czasie wyjmij ją i pozostaw pod przykryciem by nieco przestygła. Wówczas łatwiej będzie ją kroić i będzie dużo smaczniejsza. Buon Appetito!