Parmigiana campana, zapiekanka z bakłażanami

Parmigiana to tradycyjna zapiekanka z południa Włoch złożona z bakłażanów, sosu pomidorowego i dodatków. Jej nazwa nie pochodzi ani od Parmy, bo nie pochodzi z tego miasta, ani sera parmigiano reggiano będącego zwykle jej składnikiem. Nawiązuje ona do słowa w dialekcie sycylijskiego oznaczającego „Persję”, bowiem to właśnie z krajów arabskich pochodziły bakłażany, które już w VIII wieku pojawiły się we Włoszech.jak wspomniałem w pierwszym zdaniu zapiekanka ta pochodzi z południowych Włoszech. Istnieje jednak kilka wersji jej przygotowania. Ja tym razem wybrałem tą pochodzącą z Kampanii, która jest chyba najbardziej popularna na świecie. Poza bakłażanami, sosem pomidorowym z dodatkiem bazylii i parmezanem korzysta się w niej z sera fiori di latte lub mozzarelli, układanej między warstwami. Jeśli podobnie jak ja uwielbiacie bakłażany to zapraszam w głąb wpisu po przepis. 

Składniki: (na około 6 porcji)

  • 1,5kg bakłażanów
  • 1,2kg dojrzałych pomidorów
  • kilka łyżek oliwy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek świeżej bazylii
  • szczypta oregano
  • 400g sera fiori di latte (można zastąpić mozzarellą
  • 150g parmezanu
  • sól
  • pieprz

Parmigiana przygotowanie:

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Natnij skórki pomidorów i sparz je. Następnie obierz je i pokrój w kostkę. Obierz cebulę oraz czosnek i drobno je posiekaj. W rondlu rozgrzej nieco oliwy. Gdy nabierze temperatury wrzuć posiekaną cebulę z czosnkiem. Podsmażaj je do zeszklenia. Wówczas dodaj pomidory i duś je uzyskania gęstego sosu. Wówczas dopraw go do smaku solą i pieprzem. Dodaj także kilka liści bazylii i szczyptę oregano

Przygotowanie bakłażanów:

Bakłażany umyj, pokrój je w cienkie plastry i oprósz solą. Odstaw je na około pół godziny. Po tym czasie opłucz je z nadmiaru soli i osusz, a następnie obsmaż je partiami na odrobinie oliwy tak by się zarumieniły.

Składanie i zapiekanie parmigiany:

Na dno naczynia żaroodpornego wylej 1/3 przygotowanego sosu pomidorowego i rozsmaruj je po całym spodzie. Przykryj sos plastrami usmażonych bakłażanów. Na nie wylej nieco sosu i przykryj go tartym parmezanem i pokrojoną w małą kostkę lub cienkie plastry mozzarellą. Na kolejną warstwę ułóż kolejne plastry bakłażanów. Następnie kolejno układaj sos, ser, bakłażany i tak do skończenia wszystkich składników kończąc warstwą sosu, bakłażanów i parmezanu. Tak złożoną parmiggianę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz ją przez około pół godziny. Po tym czasie wyjmij ją i pozostaw pod przykryciem by nieco przestygła. Wówczas łatwiej będzie ją kroić i będzie dużo smaczniejsza. Buon Appetito!

Jeśli spodobała Ci się parmigiana to sprawdź także inne moje wpisy z przepisami kuchni włoskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »