Pasta alla norma, penne z bakłażanem, pomidorami i ricottą

Pasta alla norma czyli makaron podany z duszonymi bakłażanami i pomidorami to jeden z kulinarnych symboli Sycylii. Na górze układa się nieco startej lub pokruszonej słonej ricotty., której dodatek dopełnia to pyszne danie. Nazwa tego dania nie pochodzi jednak od jego składników, ani miasta z którego pochodzi, ponieważ bakłażany to po włosku melanzane, a miasto to leżąca na wschodzie Sycylii Katania. Z Katanii pochodził jednak Vinzenzo Bellini, włoski kompozytor operowy, twórca „Normy” czyli dwutaktowej opery tragicznej do której słowa napisał Felice Romani. Operę tę wykonała między innymi legendarna śpiewaczka Maria Callas. Oczywistym jest więc, że danie to najlepiej będzie smakować właśnie w Katanii, a już zwłaszcza po wizycie w operze „Teatro Massimo Bellini”. Chociaż warto przygotować je również w domu, a po przepis zapraszam w głąb wpisu.

Pasta alla norma, składniki: (na około 5-6 porcji)

  • 500g penne
  • bakłażan o wadze 700g lub dwa mniejsze odpowiadające tej wadze
  • 1kg pomidorów
  • 4-5 ząbków czosnku
  • oliwa
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 150g ricotta salata (słonej ricotty) ewentualnie do zastąpienia zwykłą
  • kilka listków bazylii

Przygotowanie:

Pomidory umyj, natnij ich skórki, a następnie sparz wrzątkiem. Zdejmij ich skórki i pokrój w kostkę. Wrzuć je do miski i odstaw na bok by czekały na swoją kolej. Bakłażan umyj i pokrój w kostkę. W głębokiej patelni ustawionej na średniej mocy palniku rozgrzej oliwę i nie szczędząc jej zbytnio, bo bakłażany lubią „pić”. Śmiało możesz dodać 5-6 łyżek. Gdy oliwa nabierze temperatury dodaj pokrojone bakłażany i nieco podkręć ogień. Smaż je tak by z każdej strony nabrały złoto-brązowej barwy. W razie potrzeby dodaj jeszcze nieco oliwy. Gdy osiągniesz pożądany efekt dodaj przygotowane wcześniej pomidory, Po chwili także obrany i drobno posiekany czosnek. Zmniejsz moc palnika i duś całość przez około 15 minut. W międzyczasie nastaw osoloną wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć wrzuć penne i gotuj je do poziomu al dente. Wówczas przełóż go wraz z jedną chochlą wody po makaronie do patelni z pomidorami i bakłażanem. Wyłącz pod nią palnik i dopraw jedynie do smaku solą, pieprzem i kilkoma świeżymi liśćmi bazylii. Gotowe danie wyłóż na talerze i posyp je z wierzchu odrobiną tartej słonej ricotty. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się pasta alla norma sprawdź inne moje wpisy z przepisami na dania makaronowe.

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »