Pasta all’amatriciana to tradycyjne danie makaronowe z miasta Amatrice znajdującego się w regionie Lacjum. Często, błędnie przepisuje się je Rzymowi, który jest stolicą nie tylko Włoch jako kraju, ale również regionu Lacjum. W wiecznym mieście pojawiło się je później, wcześniej jadano je wyłącznie na prowincji. Przepis ten jest tak wielką chwałą miasta Amatrice, że znajduje się na jego stronie internetowej. Składa się on z makaronu spaghetti lub bucatini, pomidorów, guanciale czyli wędzonego wieprzowego podgardla, oliwy, białego wytrawnego wina, tartego sera pecorino romano i papryczki peperoncino. Jeśli macie ochotę na jeden z moich ulubionych makaronowych przepisów to zapraszam w głąb wpisu po przepis.

Składniki: (na około 4 porcje)

  • 400g spaghetti lub bucatini
  • 400g dojrzałych soczystych pomidorów
  • 100g guanciale
  • łyżka oliwy
  • 50ml białego wytrawnego wina
  • papryczka peperoncino
  • 100g pecorino romano
  • szczypta soli

Pasta all’amatriciana przygotowanie:

Natnij skórki pomidorów i sparz je wrzątkiem. Następnie obierz je, pokrój w kostkę i odstaw na bok. Umyj papryczkę peperoncino. Przekrój ją na pół i wytnij jej gniazdo nasienne i posiekaj drobno. Guanciale pokrój w małą kostkę. Na patelnię wlej oliwę i zacznij ją podgrzewać. Gdy nabierze temperaturę wrzuć guanciale i peperoncino. Przesmaż je do zarumienienia mięsa. Wówczas wlej wino na patelnię. Gdy odparuje zdejmij guanciale i papryczkę na talerz pozostawiając pozostały tłuszcz na patelni. Zacznij podgrzewać wodę na makaron. W momencie gdy zacznie wrzeć, wrzuć go do wody i gotuj al dente, około minutę krócej niż na wskazówce z opakowania. Wracając do sosu, na patelni umieść pomidory i zacznij je podgrzewać przyprawiając solą. Podgrzewaj całość na wolnym ogniu tak by pomidory zredukowały się na gęsty sos. Wówczas ponownie wrzuć na patelnię guanciale i peperoncino. Wyłącz palnik.

Gdy makaron się ugotuje odlej większość wody pozostawiając jej około chochlę. Do makaronu dodaj około połowę tartego pecorino. Po kilku sekundach dodaj także sos. Wymieszaj całość dokładnie tak by sos idealnie okleił makaron. Gotowe danie wyłóż do głębokich talerzy i posyp je dodatkową porcją pecorino. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się pasta all’amatriciana to sprawdź także inne moje wpisy z przepisami kuchni włoskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »