Pasta cebulowa z ciecierzycy to jeden z pomysłów na warzywne smarowidło kanapkowe, a zarazem jedno z moich ulubionych. Oczywiście, głównie dlatego, że jestem miłośnikiem wszystkiego co cebulowe lub po prostu tego co ma w sobie to warzywo. Podobnie zresztą z ciecierzycą, którą lubię zarówno jako bazę do past kanapkowych, ale także jako składnik zup czy innych dań. Jeśli podobnie jak ja lubicie tego typu smarowidła to zapraszam w głąb wpisu po prosty przepis.
Składniki:
- szklanka suchej ciecierzycy lub dwie szklanki już ugotowanej
- 4 duże cebule
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- szczypta tymianku
- szczypta pieprzu
- sól do smaku
Pasta cebulowa na bazie ciecierzycy przygotowanie:
Jeśli korzystasz z suchej ciecierzycy dzień wcześniej wieczorem umieść ją w wodzie by się moczyła i zostaw ją na noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości. Jeśli korzystasz z ciecierzycy konserwowej pomiń dotychczasowe kroki.
Wszystkie cebule i ząbek czosnku obierz. Posiekaj je drobno. W patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć cebulę oraz czosnek i podsmażaj je aż się zarumienią. Wówczas dodaj przyprawy. Wymieszaj całość i przesmaż razem przez około pół minuty. Następnie dodaj ugotowaną lub konserwową ciecierzycę, w zależności od tego jakiej używasz. Podgrzewaj całość mieszając przez 2-3 minuty tak by ciecierzyca przeszła aromatem smażonej cebuli. Następnie zmiksuj całość do uzyskania gładkiej, jednolitej pasty lub zostawiając nieco grudek jeśli lubisz, gdy czasem coś chrupie Ci pod zębami. Smacznego!