Pasta cebulowa z ciecierzycy to jeden z pomysłów na warzywne smarowidło kanapkowe, a zarazem jedno z moich ulubionych. Oczywiście, głównie dlatego, że jestem miłośnikiem wszystkiego co cebulowe lub po prostu tego co ma w sobie to warzywo. Podobnie zresztą z ciecierzycą, którą lubię zarówno jako bazę do past kanapkowych, ale także jako składnik zup czy innych dań. Jeśli podobnie jak ja lubicie tego typu smarowidła to zapraszam w głąb wpisu po prosty przepis.

Składniki:

  • szklanka suchej ciecierzycy lub dwie szklanki już ugotowanej
  • 4 duże cebule
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • szczypta tymianku
  • szczypta pieprzu
  • sól do smaku

Pasta cebulowa na bazie ciecierzycy przygotowanie:

Jeśli korzystasz z suchej ciecierzycy dzień wcześniej wieczorem umieść ją w wodzie by się moczyła i zostaw ją na noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości. Jeśli korzystasz z ciecierzycy konserwowej pomiń dotychczasowe kroki.

Wszystkie cebule i ząbek czosnku obierz. Posiekaj je drobno. W patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć cebulę oraz czosnek i podsmażaj je aż się zarumienią. Wówczas dodaj przyprawy. Wymieszaj całość i przesmaż razem przez około pół minuty. Następnie dodaj ugotowaną lub konserwową ciecierzycę, w zależności od tego jakiej używasz. Podgrzewaj całość mieszając przez 2-3 minuty tak by ciecierzyca przeszła aromatem smażonej cebuli. Następnie zmiksuj całość do uzyskania gładkiej, jednolitej pasty lub zostawiając nieco grudek jeśli lubisz, gdy czasem coś chrupie Ci pod zębami. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się pasta cebulowa sprawdź także inne moje wpisy z przepisami na pasty kanapkowe

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »