Pasta suta, dalmatyński makaron z sosem pomidorowym

Pasta suta to idealne na lato makaronowe danie z Dalmacji. Jest proste, szybkie w przygotowaniu, a do tego naprawdę przepyszne. To makaron spaghetti w pomidorowym sosie, który jedynie go okleja tak jak robią to południowcy, a nie jest w nim utopiony. Sam termin pasta suta nawiązuje do włoskiego „pasta asciutta” czyli makaronu ugotowanego i odcedzonego, a następnie wymieszanego w sosie. Jeśli lubicie tego typu lekkie, letnie dania to zdecydowanie powinniście je przyrządzić.

Składniki: (na około 4 porcje)

  • 400g spaghetti
  • 600g pomidorów
  • 3-4 łyżki oliwy
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • szczypta oregano
  • tarty dalmatyński ser do posypania (można ewentualnie zastąpić parmezanem)
  • sól do smaku

Przygotowanie pasta suta:

Obierz cebulę i czosnek. Następnie drobno je posiekaj i odstaw na bok. Natnij skórki pomidorów, sparz je i zdejmij ich skórki. Następnie pokrój je w kostkę. W patelni rozgrzej oliwę. Gdy nabierze temperatury wrzuć cebulę i czosnek. Zeszklij je i dodaj pomidory oraz gałązkę rozmarynu i szczyptę suszonego oregano. Duś całość przez 30-40 minut aż sos zgęstnieje. W międzyczasie nastaw osoloną wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć dodaj makaron i gotuj go do poziomu al dente. Gdy będzie gotowy odcedź go i dodaj do sosu pomidorowego. Wymieszaj całość doprawiając do smaku solą. Podawaj w głębokich talerzach posypując je tartym serem. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się pasta suta sprawdź także inne moje wpisy z przepisami na makarony

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »