Pasta suta to idealne na lato makaronowe danie z Dalmacji. Jest proste, szybkie w przygotowaniu, a do tego naprawdę przepyszne. To makaron spaghetti w pomidorowym sosie, który jedynie go okleja tak jak robią to południowcy, a nie jest w nim utopiony. Sam termin pasta suta nawiązuje do włoskiego „pasta asciutta” czyli makaronu ugotowanego i odcedzonego, a następnie wymieszanego w sosie. Jeśli lubicie tego typu lekkie, letnie dania to zdecydowanie powinniście je przyrządzić.
Składniki: (na około 4 porcje)
- 400g spaghetti
- 600g pomidorów
- 3-4 łyżki oliwy
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- szczypta oregano
- tarty dalmatyński ser do posypania (można ewentualnie zastąpić parmezanem)
- sól do smaku
Przygotowanie pasta suta:
Obierz cebulę i czosnek. Następnie drobno je posiekaj i odstaw na bok. Natnij skórki pomidorów, sparz je i zdejmij ich skórki. Następnie pokrój je w kostkę. W patelni rozgrzej oliwę. Gdy nabierze temperatury wrzuć cebulę i czosnek. Zeszklij je i dodaj pomidory oraz gałązkę rozmarynu i szczyptę suszonego oregano. Duś całość przez 30-40 minut aż sos zgęstnieje. W międzyczasie nastaw osoloną wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć dodaj makaron i gotuj go do poziomu al dente. Gdy będzie gotowy odcedź go i dodaj do sosu pomidorowego. Wymieszaj całość doprawiając do smaku solą. Podawaj w głębokich talerzach posypując je tartym serem. Smacznego!