Mało jest rzeczy, które uwielbiam tak bardzo jak drożdżowe ciasto. Takie samo stanowisko mógłbym wygłosić także w kontekście soczewicy. Dlatego paszteciki z soczewicą, które dziś prezentuje to jedna z moich ulubionych przekąsek na którą chyba zawsze miałbym ochotę, a już zwłaszcza w towarzystwie kubka gorącego barszczu!



Składniki: (na około 30 pasztecików)
Na ciasto:
- szklanka mleka (w wersji wegańskiej mleka roślinnego)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 20g drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 100g masła
- jajko (w wersji wegańskiej zastąpić zmiksowaną łyżką siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody) + żółtko do posmarowania
Na farsz z soczewicy:
- szklanka soczewicy (ja używam zielonej)
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka kminu rzymskiego
- kilka ziaren kolendry
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- 5-6 łyżek oleju
Przygotowanie ciasta:
Podgrzej mleko do około 30-35 stopni Celsjusza i dodaj do niego cukier, pokruszone drożdże i łyżkę z odmierzonej mąki. Wymieszaj i przykryj ściereczką na 10 minut by zaczyn ruszył. W międzyczasie do miski przesiej resztę mąki i dodaj sól i jajko lub zmiksowane namoczone siemie lniane w wersji wegańskiej. Rozpuść masło i gdy chwilę wystygnie także dodaj je do całości. Po upłynięciu kwadransa dodaj także zaczyn i wymieszaj całość, a następnie zacznij wyrabiać ciasto. Zagniataj je aż będzie gładkie, jednolite i będzie odchodziło od dłoni. W razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę mąki. Wyrobione ciasto odstaw do miski, przykryj ściereczką i pozostaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Przygotowanie farszu:
Soczewicę wsyp do garnka lub rondelka, zalej wodą i gotuj do miękkości. Zajmie to około 20-25 minut. W międzyczasie obierz cebulę i czosnek. Posiekaj je drobno i zeszklij je na rozgrzanym olejem. Po ugotowaniu odcedź soczewicę i dodaj do niej zeszkloną cebulę i czosnek. Wsyp wszystkie przyprawy i wymieszaj całość. Teraz zdecyduj jaka konsystencja farszu odpowiada Ci najbardziej. Możesz zmiksować go blenderem na kremową masę, zmiksować go częściowo uzyskując część kremowej masy, ale pozostawiając trochę kawałków w całości lub jedynie utłuc farsz tłuczkiem.
Przygotowanie pasztecików i pieczenie:
Wyrośnięte ciasto najlepiej jest podzielić sobie na 2-3 mniejsze części. Przygotuj sobie blat lub stolnicę oprószając go mąką. Rozwałkowujemy ciasto na wąski i długi płat o grubości około 0,5cm. Po środku rozwałkowanego płata ciasta nakładaj farsz wzdłuż całej długości. Po nałożeniu farszu zwiń płat w rulon, w którym farsz znajduje się w środku. Po zwinięciu pokrój rulon na pojedyncze paszteciki co jakieś 5-6cm. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie powtarzaj przygotowanie pasztecików do skończenia ciasta i farszu. Gotowe odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed włożeniem pasztecików do piekarnika możesz posmarować je rozkłóconym żółtkiem. Piecz paszteciki przez około 20-25 minut aż staną się złociste. Podawaj najlepiej z kubkiem gorącego barszczu. Smacznego!
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych