Pasztet drobiowy to powszechnie znane smarowidło kanapkowe, które bardzo lubiłem jako dziecko i dziś od czasu do czasu także je przyrządzam. Osobiście najbardziej lubię gdy jest delikatny dzięki kilkukrotnemu przemieleniu i tak właśnie robię mój pasztet na który przepis znajdziecie poniżej.
Składniki:
- 1,5kg mięsa drobiowego
- 500g podrobów drobiowych
- duża marchewka
- duża pietruszka
- korzenń selera
- cebula
- por
- 3 ząbki czosnku
- 100g masła
- 3 jajka
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- łyżka majeranku
Pasztet drobiowy, przygotowanie:
Drób, na przykład kurczaka, a także przygotowane wcześniej warzywa (poza cebulą i czosnkiem) oraz ziele angielskie i liście laurowe umieść w garnku. Wlej wodę tak by przykryła wszystkie składniki pasztetu znajdujące się w garnku. Gotuj całość przez 1,5h by wszystko zmiękło. Po tym czasie wyciągnij składniki z garnka i pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie obierz cebulę i czosnek. Następnie Cebulę posiekaj w niedużą kostkę, a czosnek bardzo drobno. Na patelni rozgrzej masło i usmaż na nim cebulę do zarumienienia. Zdejmij z palnika. W międzyczasie ostygnięte mięso oddziel od kości. Wszystkie ugotowane składniki i cebulę (masło wlej później do masy mięsnej) czterokrotnie (można mniej, ja po prostu lubię pasztet o delikatnej konsystencji) zmiel w maszynce do mięsa.
Do powstałej masy dodaj masło, sól, pieprz i majeranek a także jajka. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem, wyrównaj z wierzchu i piecz przez około godzinę w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się pasztet drobiowy sprawdź inne moje wpisy z przepisami na pasty kanapkowe.