Pasztet drobiowy to powszechnie znane smarowidło kanapkowe, które bardzo lubiłem jako dziecko i dziś od czasu do czasu także je przyrządzam. Osobiście najbardziej lubię gdy jest delikatny dzięki kilkukrotnemu przemieleniu i tak właśnie robię mój pasztet na który przepis znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • 1,5kg mięsa drobiowego
  • 500g podrobów drobiowych
  • duża marchewka
  • duża pietruszka
  • korzenń selera
  • cebula
  • por
  • 3 ząbki czosnku
  • 100g masła
  • 3 jajka
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżka majeranku

Pasztet drobiowy, przygotowanie:

Drób, na przykład kurczaka, a także przygotowane wcześniej warzywa (poza cebulą i czosnkiem) oraz ziele angielskie i liście laurowe umieść w garnku. Wlej wodę tak by przykryła wszystkie składniki pasztetu znajdujące się w garnku. Gotuj całość przez 1,5h by wszystko zmiękło. Po tym czasie wyciągnij składniki z garnka i pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie obierz cebulę i czosnek. Następnie Cebulę posiekaj w niedużą kostkę, a czosnek bardzo drobno. Na patelni rozgrzej masło i usmaż na nim cebulę do zarumienienia. Zdejmij z palnika. W międzyczasie ostygnięte mięso oddziel od kości. Wszystkie ugotowane składniki i cebulę (masło wlej później do masy mięsnej) czterokrotnie (można mniej, ja po prostu lubię pasztet o delikatnej konsystencji) zmiel w maszynce do mięsa.

Do powstałej masy dodaj masło, sól, pieprz i majeranek a także jajka. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem, wyrównaj z wierzchu i piecz przez około godzinę w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się pasztet drobiowy sprawdź inne moje wpisy z przepisami na pasty kanapkowe.

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »