Patatas a la riojana to danie idealne dla tych, którzy podobnie jak ja lubią ziemniaczane przekąski i dania. W Hiszpanii bowiem traktowane są często jako tapas, ale muszę przyznać, że według mnie to sycąca potrawa, która zdecydowanie sprawdzi się jako pełnoprawne danie. Jak sama nazwa wskazuje ta jednogarnkowa potrawa pochodzi z regionu La Rioja usytuowanego w północnej Hiszpanii. Region ten słynie ze świetnych win i jednym ze składników tej potrawy również będzie kieliszek czerwonej Rioja (nieco rzadziej chociaż widywałem wersję tego dania, gdy dodaje się białej Rioja). Poza ziemniakami i winem pozostałymi składnikami są cebula, czosnek zielona i czerwona papryka, papryka mielona oraz oczywiście oliwa. Jeśli lubicie tego typu dania to musicie go spróbować, jestem pewien, że Wam posmakuje.

Patatas a la riojana

Składniki: (na 5-6 porcji)

  • około 1kg ziemniaków (w sezonie świetnie sprawdzą się młode ziemniaki, poza stare)
  • 40-50ml oliwy
  • 250-300ml czerwonej rioja (można użyć też białej rioja, z taką wersją też się spotykałem, ale jest mniej popularna)
  • 200g chorizo
  • 3 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • łyżeczka słodkiej wędzonej papryki mielonej
  • łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • kilka liści laurowych
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie patatas a la riojana:

Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w pióra, a czosnek w plasterki lub drobną kostkę i odstaw je na bok. Umyj obie papryki i pokrój je w paski i także odstaw na bok. Przygotuj także ziemniaki. Jeśli przygotowujesz danie w sezonie na młode ziemniaki wybierz małe i jedynie dokładnie je oczyść. Jeśli jednak korzystasz ze starych ziemniaków obierz je, umyj i pokrój na równe. lecz spore kawałki. W plastry pokrój także chorizo.

W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej oliwę. Gdy nabierze temperatury wrzuć cebulę i czosnek. Podsmażaj je do zeszklenia na średniej palniku o średniej mocy. Gdy się zeszklą dodaj pokrojone w paski papryki i podsmażaj całość razem przez dwie minuty. Następnie dodaj papryki w proszku i liście laurowe. Zmniejsz moc palnika do minimum lub nawet zdejmij patelnię z gazu by nie przypalić papryki w proszku, ponieważ sprawiłoby to, że danie zrobi się gorzkie. Rozmieszaj paprykę w oliwie.

Dodaj ziemniaki oraz chorizo i ponownie przesmaż wszystkie składniki mieszając całość co chwilę. Następnie wlej wino, dodaj sól i pieprz do smaku i duś całość razem pod przykryciem do miękkości ziemniaków w razie potrzeby dodając jeszcze nieco wina lub wody. Jeśli płyn nie zdąży odparować zdejmij pokrywkę co przyspieszy ten proces.

Jeśli spodobały Ci się patatas a la riojana to sprawdź inne moje wpisy z przepisami kuchni hiszpańskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »