Penne w śmietance z kurczakiem i pieczarkami

Uświadomiłem sobie właśnie jakże mało ostatnim czasem jadam makaronu, który w pewnym momencie życia zdecydowanie królował na moim stole i mogłem go jeść pewnie ze 4-5 razy w tygodniu! Jednym z moich ulubionych był ten niezwykle prosty, którym dziś się dzielę.

Składniki: (około 5 porcji)

  • 500g makaronu Penne
  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 500g pieczarek
  • Mała cebula
  • 400ml śmietanki kremówki
  • Sól
  • Pieprz

Umyj pierś z kurczaka pokrój ją w kostkę, posyp solą i pieprzem i usmaż na patelni. W międzyczasie obierz cebulę, pokrój ją w kostkę i dodaj do kurczaka. Smaż mieszając co chwilę. Wstaw wodę na makaron, dodaj do niej łyżeczkę soli i gdy się zagotuje wrzuć do niej penne. Po chwili od wrzucenia do garnka makaronu zamieszaj po spodzie by nie przywarł do naczynia. Umyj pieczarki i pokrój je kostkę lub plastry i dodaj na patelnię. Smaż go przez około 10 minut często mieszając. Nie pozbywaj się puszczonego przez nich soku. To on w połączeniu ze śmietanką nada daniu odpowiedniego smaku. Wlej wspomnianą śmietankę. Zagotuj. Gdy makaron ugotuje się al dente do patelni z sosem przelej dwie łyżki wody z garnka i odcedź go. Przełóż makaron na patelnię i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zagotuj. Smacznego!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »