Pesto genovese to przysmak, który lubi chyba każdy miłośnik liguryjskiej czy też zbiorczo nazywanej kuchni włoskiej. Ta utłuczona w moździerzu mieszanka bazylii, orzeszków pini oraz innych dodatków zachwyca swoim smakiem, a zapach w trakcie jego przygotowania rozniesie się po Twojej całej kuchni. Takie pesto będzie świetnym dodatkiem do dań z makaronu, ale także innych przysmaków.

Pesto genovese

Składniki:

  • 50g świeżych liści bazylii
  • 20g orzeszków pini
  • 100ml oliwy
  • 70g parmezanu
  • 30g sera pecorino
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli

Przygotowanie pesto genovese:

Oczyść liście bazylii przecierając je wilgotną ściereczką lub myjąc. Jeśli decydujesz się na mycie musisz później dokładnie pozwolić im wyschnąć. Trzeba zrobić do delikatnie tak by nie uszkodzić liści, ponieważ wówczas zrobią się gorzkie co wpłynie na smak pesto. Obierz czosnek i umieść go w moździerzu razem ze szczyptą soli. Rozgnieć je w moździerzu. Następnie dodaj liście bazylii i zacznij rozgniatać je okrężnymi ruchami. Kontynuuj do momentu aż z listków bazylii zacznie wychodzić zielony płyn, a same listki będą zmiażdżone. Wówczas dodaj orzeszki pini i kontynuuj rozgniatanie. Gdy one także zamienia się w miazgę dodaj starte sery oraz oliwę i wymieszaj całość.

Leniwi mogą przygotować w pesto w blenderze, jednakże należy to robić stopniowo na wolnych obrotach tak by nie podrzewać bazylii tak by pesto nie zrobiło się gorzkie.

Smacznego!

Jeśli spodobało Ci się pesto genovese sprawdź też inne wpisy z przepisami kuchni włoskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »